Този сайт използва бисквитки

Добре
Сряда, 29 Март 2017
 

 
Макрон предложи Франция да върне военната повинност

Франция трябва да върне всеобщата военна повинност за близо 600 000 младежи всяка година, защото светът навлиза в епоха на нестабилност, сравнима с десетилетията на студената война.

Това обяви в събота Еманюел Макрон - 39-годишният независим кандидат за президент, който според социолозите има шанс да разгроми на балотаж лидерката на националистите Марин льо Пен с 62 срещу 38 процента.

Военната служба за младите французи и французойки е много вероятно да се върне 16 години след замяната ѝ с професионална армия, защото за същото призовава и Льо Пен.

Според Макрон задължителната повинност ще обхваща всички френски граждани на възраст между 18 и 21 години за срок от 1 месец. Кратката им служба ще бъде в редиците на армията и жандармерията.

Не е известно как ще бъде посрещната инициативата му сред младите французи, сред които популярността на Льо Пен е значително по-голяма от тази на Макрон. Проучване на Ifop неотдавна показа, че именно във възрастовата група 18-24 години я подкрепят 39% (удвояване спрямо 18% през 2012г.), докато за него са 21%, а Фийон е далеч назад с 9%. Подобна демографска картина на "младите патриоти", симпатизиращи на национал-популисти, е точно обратната на тази във Великобритания или САЩ, където младежите са противници на Брекзит и на Доналд Тръмп.

"Това е голям републикански проект за обществото, който да направи демокрацията ни по-обединена и стабилна", заяви бившият инвестиционен банкер.

Следващата седмица той трябва да се изправи срещу останалите претенденти на първите телевизионни дебати и да разсее подозренията за неопитност в сектора на отбраната и сигурността.

В реч пред представители на отбраната, армията и дипломатите на страната Макрон обеща да засили задграничните операции срещу ислямстките екстремити в Близкия изток и Африка, да противостои на "руската настъпателност" и на "милитаризирането на тероризма", водещо до актове на война на френска тетирория.

"Намираме се в повратен момент, сравним със студената война, но този път навлизаме в ера на изключителна турбулентност, в нова епоха на конфликти", каза Макрон. Ако стигне до балотажа на 7 май и победи, той ще е начело на единствената страна в ЕС, която след оттеглянето на Великобритания ще е с реална способност да изпраща значителни военни сили зад граница.

Подчертавайки нуждата Европа да брани позициите си пред лицето на сили като Русия, Китай и САЩ, кандидатът за президент изтъкна, че "на първо място ще работя за френските интереси". Трябва да гарантираме стратегическа самостоятелност на Франция и способност да действаме сами във всеки един момент и по наша воля, добави той.

За промените в отбраната ще му е нужна подкрепа и в парламента, който ще обнови състава си около месец след президентските избори. Макрон, който бе министър на икономиката в социалистическото правителство на президента Франсоа Оланд, се ползва с подкрепа от няколко влиятелни френски политици, а негов съветник е настоящият министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан. Очаква се следващата седмица Льо Дриан официално да го подкрепи в кампанията му.

Страната се намира в извънредно положение след атентатите в Париж в края на 2015г. и убийството на десетки хора в Ница миналото лято. В събота в Париж стана поредният инцидент - на международното летище "Орли" мъж бе застрелян при опит да отнеме и използва оръжието на член на военен патрул.

В поредицата нападения през последните 18 месеца загинаха над 230 души и по улиците бяха изкарани 10 000 военни.

"Стратегическата ситуация, която описах, както и заплахите, надвиснали над страната ни, ни принуждават да подсилим връзката между армията и народа. Поради това искам всеки млад френски гражданин да премине - макар и за кратко - през военния живот. Една кратка, задължителна и всеобхватна национална служба", каза Макрон.

В събота изтече срокът за регистриране на кандидати за първия тур и според Конституц;ионния съвет избирателите ще трябва да посочат своя фаворит измежду 11 претенденти. От тях Марин льо Пен е водеща по популярност с 26% одобрение, следвана с 25% от Макрон, а трети с 19.5% е затиснатият от скандали и разследвания кандидат на традиционната десница Франсоа Фийон.

Дневник

 

19.03.2017 08:05   1   38
Изпрати на приятел
Сподели в Twitter
Сподели в Facebook
Добави коментар
Менение #519200 Борис 19.03.2017 13:57 От мобилната верия

Вьв Франция има вьтрешни врагове и те я дезорентират.За това на шпионите по 10 години за затвор,че добре да си помислят,дали да се занимават сьс шпионаж,срещу френския народ.Френския народ е исключително благороден,и за това и страда.

Добави коментар
Предишна страница 1 Следваща страница
 Тристаен НС обзаведен
Тристайно мансардно жилище 91 кв.м , на четвърти етаж. Състоящо се от : две...
 
Перфект Кар Шумен - Диагностика
Възможност за работа със всички контролери автоматично разпознаване...
 
1+1 Добруджа
Жилището се намира на комуникативно място,на 7 жилищен етаж. Състои се от:...
 
4-стаен Боян Българанов
Апартаментът се състои от 4 стаи 111кв.м на 5 етаж , кухня , три големи...
 
Обяви от ШУМЕН СИТИ
Реклама