Борусия Дортмунд се наложи с 3:1 като домакин над Наполи в най-възловия двубой от днешната програма на Шампионската лига. Така тимът на Юрген Клоп си осигури огромно предимство по пътя към следващата фаза на турнира. Със спечелените три точки вестфалци изместиха небесносините от втората позиция в група "F".

Жълто-черните бяха по-настоятелният отбор в началните минути на срещата. В 9-ата минута домакините получиха право да изпълнят дузпа, след като Федерико Фернандес задържа Роберт Левандовски при изпълнение на ъглов удар. Последвалите протести на футболистите на Наполи не промениха решението на главния арбитър Карлос Веласко и Марко Ройс превърна 11-метровия наказателен удар в гол.

Гостите от Неапол можеха да възстановят равенството още в ответната атака, която обаче не доведе до нещо по-сериозно пред вратата на Роман Вайденфелер. Малко по-късно Хенрих Мхитарян изведе Левандовски на чиста позиция в наказателното поле на небесносините, но полякът стреля в аут.

В 17-ата минута Ройс отправи опасен изстрел от фаул, но Пепе Рейна внимаваше и отклони топката. 5 по-късно Горан Пандев се озова на добра стрелкова позиция, но ударът му бе твърде слаб.

В 29-ата минута Игуаин видя отлично нахлуващия на скорост по десния фланг Кайехон. Аржентинецът комбинира с партньора си в атака, вторият навлезе в наказателно поле, но за негово огромно съжаление ударът му по земя в далечния ъгъл се отби в левия стълб на вратата на немците. Последваха две майсторски намеси на Рейна. Двата отбора си размениха по още няколко опасни атаки в оставащото време до края на първото полувреме, но резултатът остана непроменен.

Втората част имаше двуостро начало, но по-интересните ситуации отново се разиграха пред вратата на Рейна. В 54-ата минута Ройс пропиля нова добра възможност да удвои предимството на Борусия Дортмунд, а след това Блашчиковски и Мхитарян също направиха фрапантни пропуски.

В 59-ата минута Игуаин остана сам срещу Вайденфелер, но аржентинецът накара всички привърженици на Наполи да се хванат за главите. В отговор на това жълто-черните организираха контраатака, която завърши с точен удар на Блашчиковски в мрежата на неаполитанци за 2:0.

Все пак възпитаниците на Рафаел Бените успяха да намалят разликата в резултата чрез резервата Лоренцо Инсине. Това се случи в 71-ата минута след грешка на капитана на Борусия Дортмунд - Себастиан Кел. Секунди по-късно Левандовски отправи прецизно подаване към Обамеянг, вторият заложи на скоростта и излезе очи в очи с Рейна. Испанският страж обаче отново се представи на висота и изчисти коженото кълбо в конер.

В 78-ата минута Обамеянг се реваншира за пропуска си, прехвърляйки Рейна за 3:1. Малко по-късно Мхитарян нацели гредата с удар по земя. До края на мача Борусия Дортмунд не допусна изненада и постигна изключително важна победа по пътя към елиминационната фаза на Шампионската лига.

След днешните срещи ситуацията в група "F" изглежда по следния начин: Арсенал е едноличен лидер с 12 точки, следван от Борусия Дортмунд и Наполи, които имат равен актив от по 9, а Олимпик Марсилия е последен с 5 загуби.

Winner.bg