Дидие Дрогба и Емануел Ебуе – двамата котдивоарски играчи в първодивизионния турски отбор Галатасарай са заплашени със санкции, тъй като отдадоха почит на почитания Нелсън Мандела, предава АФП, като се позовава на неделния турски печат.

Снощи в края на мача между Галатасарай и Елагизспор за купата на Турция Дрогба показа под екипа си тениска с надпис "Благодаря, Мадиба" (както с любов наричат в Южна Африка Нелсън Мандела).

Ебуе направи същото като върху тениската му бе написано "Почивай в мир, Нелсън Мандела".

Двамата играчи са изправени пред дисциплинарната комисия на Турската футболна федерация, съобщават всекидневниците "Миллиет" и "Хюриет".

По принцип е забранено футболистите да носят екипи с лозунги и политически послания. За нарушителите са предвидени глоби.

Турската футболна федерация вече изправи пред дисциплинарната комисия клуба Фетиеспор, чийто отбор се появи преди мач в сряда с тениски в прослава на основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк.

В началото на мача за купата на Турция в Истанбул срещу отбора на Фенербахче единадесетте играчи на Фетиеспор показаха по време на изпълнението на националния химн тениски, всяка от които с различна буква като всичките съставляваха думата Yüce Atatürk (Великият Ататюрк) – основателя през 1923 г. на турската светска република.

След големите протести срещу ислямисткото правителство на премиера Ердоган през юни, турските стадиони на няколко пъти станаха място за демонстрации срещу властите кабинета.

Бащата на светска Турция Ататюрк се превърна в символ на съпротивата срещу правителството заради плановете на кабинета истанбулския парк Гези да приюти реплика на казарма от времето на османската империя. /БГНЕС