Стадион "Българска армия" ще бъде даден безвъзмездно за ползване от ЦСКА. Това стана ясно от декларираните планове на министъра на физическото възпитание и спорта Мариана Георгиева.

Професорът по синтаксис направи и отчет за свършеното през последните 6 месеца, с който определи и приоритетните федерации за догодина. Интересното е, че в списъка не фигурира Българския футболен съюз.

Тя обяви още, че е решила да предостави Плувен комплекс "Спартак" не на ОСК Левски, а на клубовете.

Според министър Георгиева 2014 г. ще бъде благоприятна за масовия спорт. Предвидено е във всяка община да бъде изграден мултифункционален спортен център и покрит басейн. Очаква се този проект да бъде реализиран в 1/3 от всички 264 общини догодина.

Във връзка с това ще бъде изготвена наредба за финансиране на домакинства на състезания, както и поддържане на спортните съоръжения. Ще бъде издаден нов подзаконов нормативен акт и програма за домакинствата.

Приоритет номер 1 обаче остава проектът за изменение и допълнение на Закона за физическото възпитание и спорта, който е минал успешно през всички комисии и се чака да бъде внесен на първо четене в пленарната зала.

Ето и как са разпределени спортовете по групи

Група 1 - приоритетни:
БФ Баскетбол, БФ Бадминтон, БФ Биатлон, БФ Бокс, БФ Борба, БФ Вдигане на тежести, БФ Волейбол, БФ Гимнастика, БФ Гребане, БФ Джудо, БФ Кану-каяк, БФ Конен спорт, БФ Кънки, БФ Лека атлетика, БФ Плувни спортове, БФ Ски, Български стрелкови съюз, Тенис, Хандбал, Художествена гимнастика, Български колоездачен съюз.

Група 2:
БФ Ветроходство, БФ Водна топка, Българска голф асоциация, БФ Ловна стрелба, БФ Модерен петобой, БФ Ръгби, БФ Скокове на батут, БФ Стрелба с лък, БФ Таекуондо стил WTF, БФ Тенис на маса, БФ Триатлон, БФ Фехтовка, БФ Хокей на лед, БФ Хокей на трева, БФ Шейни на улей и естествени трасета

Спортни федерации за спортисти с увреждания:
Българска параолимпийска федерация, Спортна федерация на глухите в България.

Sportni.bg