Мъжкият национален отбор по волейбол се класира на финал на Световното първенство в Полша, въпреки че загуби с 2:3 от домакина на квалификационната група Чехия.

Нашите се нуждаеха само от гейм, но въпреки ранното му спечелване отборът се пребори и за втори, така че да не компрометира сериозно реномето си на велика сила в спорта. Позитивният развой обаче позволи на селекционера Камило Плачи да даде по-голям шанс на състезателите, които по-рядко попадат на полето.
 

Валентин Братоев отново бе титуляр за сметка на капитана Тодор Алексиев. В първия гейм нашите успяха да поемат инициативата от самото начало и не допуснаха да бъдат поведени в резултата в нито един момент. Така класирането ни за Полша бе подпечатано с 25:22.

Във втората част вместо Цветан Соколов в стартовата шестица започна Данаил Милушев. Процентът в атака поспадна леко, както и ефективността на нашите в останалите елементи. Това доведе до загуба с 18:25.

На полето вместо Ники Николов влезе третият център Теодор Тодоров. С неговото влиза се премина към по-лек сервис, а блокадата отново заработи. Българите достигнаха до аванс от 11:7, но ново отпускане доведе до загубата на третата част с 22:25.

Вече с нова доза мотивация нашите спечелиха четвъртия гейм с 25:18. Тодор Скримов се разигра и само на сервис заработи пет точки. Валентин Братоев също се натовари със завършването на някои атаки и така нашите се върнаха в мача.

Силно начало записаха "лъвовете" и в тайбрека, взимайки брейк-точка аванс. Тя обаче бе заличена при 4:4 с контра за чехите, а в следващото разиграване домакините записаха точкова блокада. Размяната на полетата дойде при 8:6 за Чехия - разлика, сериозна за решителната част.

Отборът на България обаче отново се събра и стигна до 12:12. Сервисът на Щокр в следващия момент доведе до проблем в нашето посрещане и в крайна сметка Чехия записа последните три точки, а с това подпечата и победата си.

Sportni.bg