Цветана Пиронкова победи своя кошмар Петра Квитова с 6:4, 6:3 на 1/2-финал на силния турнир в Сидни и стигна първи финал в кариерата си.

В първия гейм Квитова спечели без проблеми и поведе с 1:0. Последва сервис на Пиронкова, която поведе с 40:0. Чехкинята върна една точка, но съперничката й намали на 30:40 и дори изравни за 40:40. Цвети обаче успя да измъкне сервис гейма си, след като направи две поредни точки – от грешка на Квитова и със страхотен удар в дъното на корта - 1:1. След това се стигна и до 2:2, но в петия гейм Пиронкова проби и поведе с 3:2. Последва нова размяна на геймове до 4:3 в полза на българката.

В осмия гейм, в който сервираше Пиронкова, за първи път Цветана изпита трудност и губеше с 15:40. Нашето момиче обаче записа три поредни точки за преднина при 40:40. Квитова обаче отново върна гейма в равенство и дори поведе.

Пиронкова сбърка при следващото разиграване и допусна неприятен пробив за 4:4. Вторият пробив стана факт в деветия гейм – Пиронкова поведе с 5:4 и застана на сервис за спечелване на първия сет. Българката поведе с 40:15 след добър първи сервис, но допусна една точка след топка в аут за 30:40.

Последва добро разиграване и пусната топка на Пиронкова зад мрежата, която Квитова не успя да отиграе. Така Пиронкова затвори първия сет с 6:4.

Във втория сет играта на Квитова не вървеше добре, Цветана постигна 3 провиба в сервиса на чехкинята, докато Квитова съумя да го стори само веднъж и в крайна сметка Пиронкова е на първия си финал. 

sportni.bg