Най-добрата българска тенисистка в момента Цветана Пиронкова излиза в първия в кариерата си финал на турнир от WTA срещу германката Анджелик Кербер.

Съперничката на Цвети влиза в мача като номер 9 в световната ранглиста, докато нашето момиче е под номер 109. Двете тенисистки са почти връстнички, като българката е с четири месеца по-възрастна, но Кербер е по-успешна. Докато за Пиронкова това е първи финал, германката има осем финала от турнири на WTA и три титли.

"Играла съм срещу Пиронкова и знам, че ми предстои много труден мач. Тя се представи много силно през тази седмица. Трябва да внимавам от първата точка до края на мача, но за победата ще трябва да покажа и най-доброто, на което съм способна. Надявам се да се получи хубав мач", заяви германката преди финала.

Пиронкова пък обясни добрата си форма в началото на годината с добра подготовка. На подгряващия турнир преди Откритото първенство на Австралия българката показва много добра ефективност и високи проценти при сервиса си. Именно началният удар дава разликата в резултатите на Цвети.

По пътя си до последния мач в Сидни тя мина последователно през световните № 7 Сара Ерани (Италия) и № 6 Петра Квитова (Чехия).

Другите нейни победи срещу представителки от Топ 10 са срещу Винъс Уилямс (№ 10 по време на Аустрелиън Оупън 2006), Ана Иванович (№ 3 в Рим през 2008), Вера Звонарьова (№ 7 в Москва през 2009), Елена Дементиева (№ 5 във Варшава през 2010), Винъс Уилямс (№ 2 на Уимбълдън 2010), Вера Звонарьова (№ 3 на Уимбълдън 2011), Ли На (№ 9 в Париж през 2012) и Агниешка Радванска (№ 3 в Ийстбърн през 2012).

Сега Пиронкова излиза за първата в кариерата си титла и най-големия си успех след участието на полуфинал на Уимбълдън през 2010 г.Спорът за трофея започва не по-рано от 10:00 часа българско време и ще се излъчва по Филм+.

sportni.bg