Седемкратният световен шампион от Формула 1 Михаел Шумахер може да прекара остатъка от живота си в кома, пише “Daily Mail”, позовавайки се на доклади от Германия.

Според доклад на германското издание “Focusand Bild” състоянието на 45-годишният бивш пилот е толкова лошо, че докторите може никога да не го събудят от изкуствената кома.

Шумахер бе въведен в изкуствена кома преди 18 дни от докторите в болницата в Гренобъл, след като претърпя ски инцидент, дни преди Нова година.

„Не трябва да спекулираме. Говорим за живота и смъртта. Комата на теория може да остане за цял живот. Тя няма да навреди на човешкия мозък. Мозъчните травми са сред най-сложните, които човешкото тяло може да понесе. Предвижданията за това, колко дълго може да остане човек в кома са рядко точни“, заяви неврохирургът д-р Андреас Зигер от Университетската клиника по неврохирургия в Олденбург.

„Ако травмите са толкова сериозни, че могат сериозно да навредят на пациента, възможността да остане в кома се увеличава. В зависимост от това, къде е станал кръвоизливът, това може да навреди на различни части от мозъка. Може да доведе до парализа, проблеми с говора и др.“, добави професор Гереон Финк, неврохирург от Кьолн.

След инцидента насам Шумахер претърпя две операции.

bgsport.bg