Олимпийските комитети на няколко страни от ЕС съобщиха, че са получили по електронната поща писма с терористични заплахи срещу техни спортисти по време на Зимните олимпийски игри в Сочи през февруари, предаде Ройтерс.

Говорителят на Германския олимпийски комитет каза, че писмото до Берлин съвпада с това до Унгарския олимпийски комитет и че вероятно е разпратено до много адресати.

"Гледаме сериозно на всички сигнали относно сигурността и сме в тесен контакт със съответните германски власти", каза говорителят Кристиан Клауе. Преди това от Унгарския олимпийски комитет (УОК) съобщиха за получен имейл с терористични заплахи срещу унгарските олимпийци. Писмото било препратено до Международния олимпийски комитет и до руския организационен комитет на игрите. По думите на шефа на международния отдел на УОК – Жигмонд Над, след направения анализ МОК и организаторите в Сочи официално са обявили, че заплахата не е действителна.

Двете институции декларираха, че "това лице разпраща всякакви съобщения до много членове на олимпийското семейство", добави Над. Италианският и Словенският олимпийски комитети също обявиха за получени днес имейли с подобна терористична заплаха към делегациите им в Сочи.

От италианския комитет казаха, че са изпратили писмото до службите за сигурност, а говорителят на словенския комитет Бране Дмитрович каза, че писмото, написано на руски език, е било преведено на словенски и препратено в полицията.

БТА