Състоянието на Михаел Шумахер се подобрява в петия ден от опитите на лекарите да го събудят от изкуствената кома. 7-кратният шампион във Формула 1 вече потрепва, освен че в предишните дни е мигал и мърдал с пръсти, пише френското издание "Екип".

Засега няма официално изявление от говорителката на германеца Сабине Кем. За последно тя потвърди, че лекарите в болницата в Гренобъл са започнали процес по събуждането на Шумахер от комата, но нищо повече. Затова и информациите по световните медии идват от неофициални източници от болницата в Гренобъл.
 

Междувременно пред немските издания бившият директор на лекарския отдел на Международната автомобилна федерация Гари Харщайн изрази надежда първите тестове наистина да са успешни, за да започне дългия процес по възстановяването на нормалните жизнени функции.

"Ако Шумахер наистина може да мига и да си мърда пръстите, то това би било изненадващо добро начало на събуждането. Не се заблуждавайте - този процес ще е дълъг и болезнен. Не става с магическа пръчка. Може да отнеме дни, седмици", каза Харщайн.

Професор Хайнц Петер Мьоке от университетската болница в Хамбург заяви пред "Билд", че тези рефлекси (премигвания, потрепвания) са нормални при събуждане от кома.

"За съжаление това не на всяка цена означава, че Шумахер ще се събуди в отлично състояние. Има много опасности. Следващите няколко седмици ще са най-трудни и за семейството на пациента. Много е възможно, ако всичко мине добре, в началото Михаел да не знае нищо.

Това е много опасно, тъй като прекалената информация, която може да му се поднесе наведнъж, ще остави трайни увреждания", допълни Мьоке.

Sportni.bg