Словенката Тина Мазе и швейцарката Доминик Жизен са новите олимпийски шампионки в спускането.

Двете състезателки преодоляха трасето на пистата "Роза Хутор" за 1:41.57 минути и разделиха първото място, за да наследят Линдзи Вон на олимпийския връх в най-атрактивната дисциплина от алпийските ски.

30-годишната Мазе спечели първи златен и общо трети медал в кариерата си след вторите места в гигантския и супергигантския слалом във Ванкувър.

Носителката на Световната купа дочака своя голям миг на олимпийски игри. След изключителния минал сезон словенката не показваше добри резултати от началото на настоящия, но намери формата си в най-важния момент. 

28-годишната Жизен, която има едва две победи в дисциплината за Световната купа, при това спечелени през 2009 г., взе първо олимпийско отличие в своята кариера.

За първи път в историята на олимпийските игри две състезателки разделят първото място в спускането в алпийските ски.

Радостта за Швейцария беше двойна, след като Лара Гут финишира трета с 0.10 сек. изоставане и спечели бронзовия медал. И за 22-годишната състезателка това е първо олимпийско отличие в кариерата.

Олимпийската шампионка в суперкомбинацията Мария Хьофл-Рийш завърши 13-а с 1.17 сек. от първото място, a нейните подгласнички в първото състезание при жените Никол Хосп и Джулия Манкузо останаха съответно девета и осма. 

dnevnik.bg