Германецът Ерик Френцел спечели олимпийската титла в първата дисциплина от северната комбинация, която включваше скок от голяма шанца и ски бягане на 10 километра.

25-годишният състезател, който спечели седем от 14-те старта в Световната купа през настоящия сезон, напълно оправда предварителните очаквания и взе първи златен олимпийски медал в кариерата си.

Френцел, който е и действащият световен шампион в дисциплината, донесе пета титла за Германия от игрите в Сочи, като по този начин бундестимът оглави класирането по медали.

Носителят на Световната купа направи най-добрия скок в първата част от състезанието - 131.5 метра, което му даде аванс от шест секунди пред японеца Акито Уатабе в ски бягането.

Двамата обединиха сили малко след старта, което им позволи да поддържат аванс пред основната група. След първата от четирите обиколки преднината им беше 30 секунди, а в края на третата беше намален до 13 секунди.

Това се оказа достатъчно за Френцел и Уатабе да се концентрират в битката помежду си. Няколко метра преди последния завой германецът направи мощна атака и отказа своя съперник. Той измина дистанцията за 23:50.1 минути и завърши с 4.2 секунди преднина пред японеца.

Битката за сребърния медал беше спечелена от норвежеца Магнус Крок, който изпревари италианеца Алесандро Питин във финалния спринт.

Двамата направиха отлично състезание в ски бягането, след като потеглиха с изоставане от над минута след скоковете. В края Крок финишира само на 8.1 секунди зад Френцел, а Питин - на 9.3 секунди.

Норвежецът Магнус Моен, който водеше преследването на лидерите през по-голямата част от състезанието, завърши на пето място.

Олимпийският шампион в дисциплината от Ванкувър Джейсън Лами Шапюи отново потвърди изключително слабата си форма, като финишира 35-и на 2:37.5 минути от Френцел, въпреки че постигна осми резултат в скоковете.

dnevnik.bg