Голямата ски бегачка Юстина Ковалчик спечели олимпийската титла на 10 километра класически стил и донесе втори златен медал на Полша от зимните игри в Сочи.

31-годишната състезателка измина дистанцията за 28:17.8 минути и не остави шансове на своите съпернички, като финишира с 18.4 секунди преднина пред Шарлоте Кала от Швеция и с 28.3 секунди преднина пред Тереза Йохауг от Норвегия.

Ковалчик спечели втора олимпийска титла в кариерата си след триумфа на 30 километра във Ванкувър и общо четвърти медал от олимпийски игри.

26-годишната Шарлоте Кала взе втори сребърен медал от игрите в Сочи след второто място в скиатлона. Преди четири години шведката спечели титлата на 10 километра, но тогава дистанцията се бягаше в свободен стил.

Йохауг, която е действащата световна шампионка на 10 километра свободен стил, успя да се пребори за бронзовото отличие, след като изпревари с две секунди финландката Айно-Кайса Сааринен. Четирикратната олимпийска шампионка Марит Боьрген завърши пета.

Медалът на Йохауг е дванадесети за Норвегия в Сочи. Седем от тях са спечелени в ски бягането.

Българските представителки Теодора Малчева и Антония Григорова-Бургова не взеха участие в състезанието. Треньорският щаб на националния отбор е решил те да пропуснат старта, за да се концентрират върху 30-километровата дистанция, която ще се проведе на 22 февруари.

Следващото състезание от програмата на ски бягането е класическата дисциплина на 15 километра при мъжете в петък от 12.00 часа. Веселин Цинзов ще бъде единствения български представител, след като треньорите решиха Андрей Гридин да пропусне старта.

dnevnik.bg