Собственикът на "Левски" Тодор Батков поиска пари от спортния тотализатор да се отделят за футбол, за да може и след четири години "да сме тук".

Той говори като гост на конгреса на БФС, тъй като делегатът на клуба е изпълнителният директор Константин Баждеков. "Държавата е абдикирала от нашия спорт. Дават се пари основно за високо спортно майсторство, за предолимпийски подготовки, а не се постигат никакви резултати. Не знам до кога ще продължават така нещата и след 4 години колко от нас ще бъдат тук", заяви Батков.

"Нека футболът получава това, което му се полага. Все пак 90 процента от събитията в тотализатора е футбол", каза той. Той подкрепи идеята на почетния президент на "Литекс" Гриша Ганчев футболът да стане част от учебната програма. Ганчев поиска предложението му да се гласува като решение на форума и да се внесе за разглеждане от Министерството на образованието.

"Ето така държавата ще се ангажира с детско-юношеския футбол. Нека футболът стане предмет в училищата, и за основния курс, и за средното образование. Сигурен съм, че ще се намерят подготвени кадри", заяви досегашният член на изпълкома на съюза.

"Има достатъчно треньори, които могат да влязат в училищата и да работят там с децата. Нека да се направят едни здрави училищни първенства", каза още Ганчев. Президентът на съюза Борислав Михайлов смята, че е необходимо да се обърне внимание на основата на пирамидата, а именно концентриране на вниманието върху масовото практикуване на играта, осигуряване на добри и равни условия за всички, желаещи да се занимават с футбол, подпомагане на аматьорските клубове в цялата страна.

Той поиска подкрепа и широко обществено съгласие за реализиране на всички проекти, заложени в стратегията си за развитие на футбола до 2018 г, която раздаде на делегатите.

"Консенсусът и единомислието бяха наша опорна точка в изминалия мандат. Надяваме се да продължим в този дух и занапред", завършва отчетът му за втория мандат.

dnevnik.bg