Украинските състезателки по ски бягане се отказаха от участие в отборния спринт на зимните олимпийски игри в Сочи.

Отборът на Украйна не излезе на старта на полуфиналите. Засега не са ясни мотивите за решението им. Очаква се те да се изяснят по-късно. Неофициално се смята, че Марина Лисогор и Катерина Сердюк са отказали да стартират, но ИТАР-ТАСС твърди, че една от състезателките е получила контузия.

По-рано общественото движение "Ние - европейци" призова всички украински спортисти да прекратят участието си в олимпиадата заради ситуацията в страната.

Президентът на Украинския олимпийски комитет Сергей Бубка призова да се сложи край на насилието в страната. "Искам да донеса олимпийското примирие в страната ми. Диалогът е сила, насилието е слабост", написа той в съобщение в "Туитър".

"Нашите спортисти се състезават здраво в Сочи, но мирно и с чест. Насилието няма място на този свят", добави Бубка, който е съветник на президента на Украйна и член на изпълнителното бюро на МОК.

В Киев продължават сблъсъците между протестиращите и органите на властта. Броят на загиналите нарасна на минимум 25 души. Украинските олимпийци излязоха с декларация и призив към сънародниците си за мир, взаиморазбирателство и прекратяване на сблъсъците. В декларацията те предлагат да се започне диалог, да се вслушват един в друг и да не се допуска още кръвопролитие. "Шокирани сме от събитията от последното денонощие в нашата страна", се казва в декларацията им, публикувана на сайта на Украинския олимпийски комитет.

"Мисля, че трябва да спрат с това по време на олимпиадата... В Украйна сега полудяха", заяви състезателят по гигантски слалом Дмитро Мицак.

18-годишният скиор заяви, че родителите му не са споменали за сблъсъците преди състезанието в среда, но той вече знаел за наличието на много жертви.

"Опитваме се да не говорим за това и да не мислим по време на старт. Разбира се, случилото се е много тъжно", каза той пред "Ройтерс".

dnevnik.bg