Григор Димитров постигна най-голямата турнирна победа в кариерата си в Акапулко, където  в трисетов трилър спечели финала срещу южноафриканеца Кевин Андерсън. 

Поставеният под номер 4 в схемата българин трябваше да мине през два тайбрека, за да се наложи със 7:6 (1), 3:6, 7:6 (5) след почти тричасов мач в мексиканския курорт. 

Това беше втората титла в професионалната кариера на хасковлията след тази в Стокхолм през миналата есен и първа от категорията АТП 500. За успеха си той ще вземе 500 точки и 316 400 долара от наградния фонд.

Димитров изигра поредния си тежък мач на турнира, като този път трябваше да се справя с мощния сервис на своя противник. Двубоят беше абсолютно равностоен от самото начало до края, а в третия сет българинът трябваше да навакса изоставане от пробив, за да вкара развръзката в тайбрек.

Опитът от предишните мачове, особено в този с шотландеца Анди Мъри на полуфинала, си каза думата в този ключов момент и Димитров успя да направи решителен минипробив за 6:5, след което да затвори мача. 

Още в първия сет двамата трябваше да решават изхода с тайбрек. Съперниците дори не стигнаха до точка за пробив, като стабилно печелеха сервирането си. В тайбрека обаче 22-годишният Димитров беше и по-хладнокръвен, и по-можещ. Той се наложи със 7:1.

Вторият сет започна лошо, тъй като българинът допусна пробив още при първото си подаване. До края на сета 27-годишният Андерсън разчиташе на своя начален удар и не се влагаше много при сервирането на Димитров. Тази тактика даде резултат и той се справи с 6:3.

Южноафриканецът, който е 21-ви в световната ранглиста, изпробва същата тактика и в третия сет. Той отново проби рано началния удар на Димитров и предпочиташе да си почива в останалите му сервис геймове. Този път сметките му излязоха погрешни, защото Григор върна пробива за 4:4 благодарение на двойна грешка.

В целия мач българинът се опитваше да вкарва мача в разигравания, за да може да разчита на грешки в играта на 203- сантиметровия гигант от Йоханесбург. От своя страна Андерсън блъскаше силно от начален удар и успя да реализира 13 аса. Седемте му двойни грешки обаче също помогнаха.

В тайбрека отново имаше обрати, Андерсън се държа стабилно, но в крайна сметка по-всеотдайната и прецизна игра на българина в крайна сметка реши изхода.

Следващата седмица започва серията от големи пролетни турнири в САЩ с надпреварата в Индиън Уелс.

Дневник