Българският национален отбор по футбол победи с 2:1 Беларус в приятелска среща в София пред малко публика. Головете отбелязаха Георги Миланов и Владимир Гаджев в двете полувремена.

Селекционерът Любослав Пенев показа интересен подход в определянето на състава. Първия си мач за националния отбор изигра централният нападател на италианския "Авелино" Андрей Гълъбинов. Сред титулярите бяха Симеон Славчев и Павел Виданов. Средната възраст на българските футболисти, които започнаха срещата, беше 26.1 години.

Националите влязоха добре в мача и за първите 25 минути създадоха няколко много добри положения. Хубави впечатления остави Гълъбинов.

Именно пред него се откри първата възможност за гол, но той стреля слабо с глава покрай гредата. В 13-ата минута нападателят получи от Ивелин Попов и насочи добре топката в близкия ъгъл, но Сергей Веремко изби.

При изпълнението на ъгловия удар Георги Миланов откри резултата. Полузащитникът на ЦСКА (Москва) направи трудно и красиво изпълнение, като се изви с тяло и отблизо преодоля вратаря на Беларус.

В 18-ата минута Гълъбинов отклони към Миланов, който пробва задна ножица, но топката мина малко над вратата. Две по-късно нападателят на "Авелино" овладя много добре пред наказателното поле на съперника силно изчистена топка, справи се с двама защитници и стреля силно, но улучи гредата.

От средата на полувремето до края му играта се пренесе към българската врата. Гостите създадоха напрежение с няколко статични положения, но не можаха да вкарат.

След почивката бяха направени няколко смени, като на върха на атаката застана Димитър Рангелов, който замени Гълъбинов.

Беларус опита да притесни българската защита и стигна до голови възможности, от които не се възползва. В 62-ата минута Миланов стреля силно по земята от около 25 метра, но топката мина край гредата.

Четири по-късно при добре организирана бърза атака Станислав Манолев получи отдясно и центрира към непокрития Владимир Гаджев, който стреля точно с глава, за да вкара втория гол.

Рангелов не успя да овладее топката след добро подаване в наказателното поле в 74-ата минута и отбраната на Беларус се справи. Малко след това Попов центрира отдясно и Христо Златински стреля силно от движение, но не улучи вратата.

След 80-ата минута българите намалиха темпото, а съперникът се насочи в атака. Беларус успя да намали в 86-ата, когато Сергей Кривец стреля и след рикошет топката промени пътя си и Владислав Стоянов не успя да се намеси. В оставащите минути съперникът погледна напред, но българите се справиха.

dnevnik.bg