Германия може да остане без домакинство на кръг от Формула 1 още от 2015 г., съобщи промотърът на световния шампионат Бърни Екълстоун.

В момента страната приема надпреварата с ежегодното редуване на пистите "Хокенхайм" и "Нюрбургринг", която обаче обяви фалит и е в процес по продажба от май 2013 г.

Самият Екълстоун отправи оферта за трасето, която според различни източници е била за 50 млн. евро и е била отхвърлена. Сега британецът преговаря с "Хокенхайм" за постоянното домакинство на Формула 1, но там също има сериозни финансови проблеми.

"Стартът в Германия е в опасност, защото нямат никакви пари. Преди състезанието беше подкрепяно от местната власт. Сега обаче Европейската комисия постанови, че тези пари не могат да бъдат използвани за тази цел. Не зная какво се случва там", каза Екълстоун.

Милиардерът загатна за още по-сериозни промени в календара на Формула 1 за 2015 г. Той отхвърли и сигурната до момента възможност Индия да се завърне в спорта, след като страната пропусна предстоящия сезон.

"Те със сигурност няма да организират кръг догодина. Вероятно през 2016 г. Там постепенно се борят с бюрокрацията и високите данъци, както и с финансовите си проблеми. Южна Корея дори не сме я слагали в сметките си за следващия сезон, вариантът за тях също е 2016 г.", обясни промотърът.

Въпреки това остават актуални плановете за стартове в Ню Джърси и Мексико. Състезанията трябваше да дебютират през новия сезон, като американската надпревара вече два пъти беше отлагана.

В същото време градският съвет на Лонг Бийч отложи решението дали да кандидатства за домакинството на кръг от Формула 1. Градът, който е приемал световния шампионат в периода 1976-1983 г., в момента огранизира старт от сериите Индикар и има валиден договор за 2015 г.

Междувременно се появи и нов кандидат за място във Формула 1 – Азербайджан. Различни спекулации поставят страната дори като вариант за заместник на дебютната надпревара в Русия на 12 октомври, ако положението ситуацията с кризата в Украйна се усложни допълнително.

dnevnik.bg