Литекс и Лудогорец завършиха 0:0 в последния мач от редовния сезон в родната А група. Мачът бе пряк сблъсък за първото място в редовния сезон, и след него Лудогорец го спечели, с 58 точки, а Литекс остана с 57.

Сблъсъкът оправда очакванията през първите 45 минути, като и двата отбора играха стойностен футбол, въпреки тежките условия и изсипващия се дъжд над Градския стадион в Ловеч. През второто полувреме темпото сериозно спадна, и съставите, изморени от трудния терен и опитващи се да запазят добрия тон, се примириха с ремито.

Литекс и Лудогорец спазиха и традицията, да не се побеждават през пролетта, като досега завършиха два пъти наравно. Тепърва обаче ни чакат мачове между тях, тъй като именно тези два тима ще се срещнат и в четвъртфиналите за Купата на България, а след това и в плейофите.

Литекс не можеше да разчита на контузения Армандо Ваюши, един от най-техничните футболисти в А група, но за сметка на това в състава бе бразилецът Том. Стойчо Стоев също хвърли изцяло титулярен състав в дербито, без да жали силите на своите за предстоящия мач от Лига Европа.

Литекс започна по-настървено срещата, и Александър Цветков опита първи удар към вратата на Владо Стоянов. В деветата минута Теро Мантула направи нещо като заслон с тяло пред Джордан, който претендираше за дузпа в наказателното поле на Лудогорец, но Георги Йорданов не даде никакъв сигнал.

Постепенно Лудогорец напипа пулса на мача, овладя инициативата, и започна да реди атаки. В 14-та минута Марселиньо пропусна страхотно положение, като бе изведен срещу Евгени Александров, но вратарят отрази. Пет минути по-късно Страхил Попов се оказа на пътя на топката при удар на Роман Безяк.

В минутите между 15-та и 30-та разградчани определено имаха надмощие, но защитата на Литекс се справи отлично. В края на полувремето Христо Златински изпробва мерника си от далеч, и при последния шут бе доста близо до успеха, но топката пак прелетя покрай вратата на Литекс.

През второто полувреме гостите продължиха да играят по-добре, но без да стигат до чисти голови ситуации. Литекс бе принуден да направи и смяна в центъра на защитата си, когато Пламен Николов получи контузия малко след подновяването на играта.

Арбитърът Георги Йорданов бе много толерантен, и не вдигаше картони, но позволи на Козмин Моци сериозни волности на терена.

Играта продължи и без много нерви, в трудните условия, наложени от почти непрестанния дъжд.

Далечните удари бяха предпочитаният начин и за двата отбора да достигат до противниковия врата, но не нямаха никаква успеваемост. Стойчо Стоев пусна в игра Луму и Кишада, но не им стигна време, за да бъде раздвижено "зеленото нападение".

С изключение на спестените картони, Георги Йорданов си навлече и гнева на домакините с отсъдена засада на Джордан, излязъл очи в очи с Владо Стоянов. Засада нямаше, но и Джордан не успя да преодолее стража.

Финалните минути дори и не предложиха интрига, като за Литекс, и за Лудогорец бе важно да се опазят от проблеми до края.

Така двата състава - водачи в класирането - взеха по точка от дербито, след 0:0, и Лудогорец финишира първи след редовния сезон, а Литекс - втори.

gong.bg