Футболистите на "Лудогорец" направиха голяма крачка към полуфиналите за Купата на България, след като спечелиха гостуването на "Литекс" с 2:1  и взеха отличен аванс преди реванша в Разград на 2 април.

Шампионите постигнаха първа победа през сезона срещу прекия си конкурент за титлата, след като Христо Златински и Козмин Моци се възползваха от грешките на вратаря Михаил Александров през първото полувреме.

"Литекс" върна един гол чрез Мирослав Манолов в 70-ата минута, но въпреки че бяха с голяма част от резервните си играчи, гостите от Разград бяха по-добрият отбор и заслужено задържаха преднината си до края.

Стойчо Стоев даде почивката на десет от единадесетте футболисти, които започнаха като титуляри срещу "Валенсия" (0:3) в Лига Европа. Единствено полузащитникът Фабио Ешпиньо отново беше в стартовия състав.

Въпреки това "Лудогорец" отбеляза два гола още до 25-ата минута, а след това пропусна няколко възможности да реши мача с трето попадение. Първата голова ситуация все пак беше за домакините от Ловеч, но Иван Чворович се справи с удар на Армандо Ваюши в деветата минута.

Четири по-късно Златински откри резултата. От позиция за центриране вдясно от вратата той реши да стреля директно. Александров не очакваше подобно изпълнения, закъсня с реакцията си и позволи топката да се озове в мрежата.

В 25-ата минута вратарят на "Литекс" отново не се намеси добре след още един пряк свободен удар на Златински. Той не успя улови топката, която тупна пред него и притичалият Козмин Моци я довкара отблизо.

До края на полувремето Йерун Луму и Жуниор Кишада се озоваха сами срещу Александров, но не успяха да отбележат трето попадение.

Второто полувреме започна със скучни минути и без голови положения. В 70-ата минута "Литекс" се върна в мача. Лош опит на Светослав Дяков да изчисти центриране на Златинов доведе до сериозно разбъркване, при което Манолов отблизо намали резултата.

В 86-ата минута главният рефер Никола Попов спести директен червен картон на Том, който извърши изключително грубо и опасно нарушение срещу Златински. 

dnevnik.bg