ФИФА започва разследване на избора на Русия и Катар за домакини на световните първенства по футбол през 2018 и 2022 г.

По време на двудневното заседание в Цюрих главният следовател на централата Мaйкъл Гарсия ще разпита дванадесетте останали членове на изпълнителния комитет, които са били замесени в гласуването за двете домакинства.

Президентът на ФИФА Сеп Блатер и президентът на УЕФА Мишел Платини са сред тези, които ще бъдат разпитани от Гарсия, съобщава BBC.

Част от хората, които са участвали в гласуването през декември 2010 г., се оттеглиха от постовете си в международната футболна федерация, а други бяха изключени заради нарушаване на етичния кодекс на ФИФА.

Разследването на Гарсия не е свързано с бившия вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър, който е изправен пред нови обвинения заради получаването на 2 млн. щатски долара от катарски фирми, свързани с бившия кандидат за президент Мохамед бин Хамам, за успешната кандидатура на страната.

Уорнър се оттегли от всички постове във ФИФА през юни 2011 г., когато беше разследван за плащане на подкупи на представители на асоциации от Карибския регион. Бин Хамам пък беше изваден от футбола с доживотно наказание.

Все още не е ясно кога бъдещият доклад на Гарсия ще бъде публикуван. По всяка вероятност това ще стане след световното първенство в Бразилия, твърди BBC, като се позовава на източници от централата.

dnevnik.bg