Бившият главен доктор на Формула 1 Гари Хартстейн предупреди феновете на Михаел Шумахер да се готвят за най-лошото.

Лекуващите лекари на германеца продължават с опитите да го извадят от изкуствената кома, в която е вече трети месец след тежкото падане със ски на 29 декември.

Процесът по събуждането на седемкратния световен шампион навлезе в осмата си седмица, а това според д-р Хартстайн е много лош знак.

"Колкото повече време минава, възможността за някакво значимо подобрение в състоянието на Михаел намалява все повече и повече", написа Хартсейн в личния си блог.

Специалистът наследи легендарния Сид Уоткинс като главен доктор на Формула 1 през 2005 г. и заемаше позицията до 2012 г. В момента професорът по спешна медицина оглавява Университетската болница в Лиеж, Белгия.

В блога си Хартстейн започна да интерпретира за феновете състоянието на Шумахер според подаваната официална информация, но сега вече задава сериозни въпроси за това как е лекуван германецът.

"Според мен са очевидни сериозните пропуски в преценката за първоначалното лечение на Михаел (научих това от безупречни източници, които имат достъп до тази информация). Тъй като тези пропуски може да са (и почти сигурно са) влошили изхода от случая с Михаел, е възможно персоналът на болницата в Гренобъл да се чувства морално задължен да не оказва напрежение над семейството да го премести (извън болницата) въпреки ужасяващо лошите прогнози", написа Хартстейн.

Шумахер претърпя две мозъчни операции още в първите дни след инцидента във френския курорт Мерибел. Процесът по събуждането му от изкуствената кома започна в края на януари, а според Хартстейн липсата на информация от семейството на пилота може би всъщност помага на феновете да се подготвят за най-лошия вариант.

"Все още съм зашеметен от дълбоката и продължаваща любов към Михаел. И затова най-много се притеснявам какво ще се случи, когато и ако дойде наистина лоша вест. Осъзнах, че липсата на нова информация ни дава шанс да продължим по малко напред, да приемем случващото се и да започнем да се... отдалечаваме", смята специалистът.

"Това вероятно е една от неочакваните "ползи" от медийната стратегия на семейство Шумахер. Някак си имам чувството, че хората ще бъдат добре, независимо какво се случи, защото вече са имали времето да приемат всичко дотук. Съжалявам, че се стигна дотук", завърши Хартстейн.

dnevnik.bg