Пилотът на "Мерцедес" Нико Розберг бе най-бърз след свободните тренировки от първия ден на Гран при на Малайзия, с което затвърди силната форма на екипа в началото на новия сезон.

Победителят от първия старт в Австралия зададе темпото с по-бързите медиум гуми на "Пирели" и оглави таблицата с времената малко след 30-ата минута на сесията.

Към този момент Розберг изпревари Фелипе Маса с "Уилямс" и записа време от 1:39,909 минути, което остана неподобрено до края на деня. Неговият съотборник Люис Хамилтън, който записа най-силен резултат в първата тренировка, се доближи на 143 хиляди до германеца.

Това обаче стигна на шампиона за 2008 г. да завърши с четвърти резултат. Пилотът на "Мерцедес" бе изпреварен от Кими Райконен, който показа отлично темпо след промените в софтуера на "Ферари" и се нареди на 0,035 сек. зад Розберг.

Световният шампион Себастиан Фетел закара своя "Ред бул" до трета позиция (+0,061 сек.), като показа добрата работа на RB10 с медиум гумите. Двугият пилот на "Ферари" Фернандо Алонсо приключи деня с пето време, с половин десета пасив от Хамилтън и на едва 9 хилядни пред бившия си съотборник Маса. Испанецът обаче записа най-силния резултат с твърдите гуми на "Пирели" (1:40,737 мин.).

Даниел Рикардо с "Ред бул" се нареди седми, а Дженсън Бътън пласира обновения "Макларън" на осма позиция. В Малайзия британците пристигнаха с редица промени по MP4-29, основните от които засягат предната част на болида.

Вторият състезател на екипа Кевин Магнусен имаше по-тежък ден, след като трябваше да прекрати участието си в първата тренировка, а във втората изпробва само медиум гумите и даде 12-о време.

Пред него завършиха Валтери Ботас ("Уилямс"), Нико Хюлкенберг ("Форс Индия") и Жан-Ерик-Верн ("Торо росо"), а втората сесия се отличи с доста интересни моменти в опитите на пилотите да овладеят задната част на болидите си.

Французинът се завъртя в последния завой, а на същото място германецът мина през зоната за сигурност. Изпълненията им бяха допълнени от това на Макс Чилтън с "Маруся" на трети завой, който не успя да се върне на пистата, но по-късно получи възможност да довърши тренировката.

"Лотус" продължи да търси себе си и записа нова отчайваща сесия. Пастор Малдонадо така и не се появи на "Сепанг" заради проблем с турбото, който го тормози още от сутринта. Ромен Грожан стигна до трасето, но се наложи да го напусне заради повреда в скоростната кутия.

Пилотът на "Кейтъръм" Камуи Кобаяши също не направи нито една обиколка заради проблем със Системата за регенериране на енергия (ERS), но съотборникът му Маркус Ериксон успя да изпълни програмата си.

Третата свободна тренировка за Гран при на Малайзия е в събота от 7.00 часа българско време, а квалификацията – от 10.00. Стартът на състезанието ще бъде даден в неделя от 11.00 часа.

dnevnik.bg