Тази вечер са първите четвъртфинали в Шампионската лига, а с тях започва и голямото шоу в турнира. Мнозинството от осминафиналите в турнира бяха решени още след първия мач, но в турнира останаха само осемте най-добри отбора в Европа през този сезон, а това гарантира големи емоции.

Тази вечер от 21.45 часа ни очакват два суперсблъсъка – мач между два от най-големите европейски грандове Манчестър Юнайтед и Байерн Мюнхен, и испанско дерби между Барселона и Атлетико Мадрид.

Манчестър Юнайтед – Байерн Мюнхен

На „Олд Трафорд“ двата европейски гранда излизат един срещу друг в коренно различна ситуация. През 2013 година Байерн спечели невероятните пет трофея, а през този сезон под ръководството на Пеп Гуардиола продължава да мачка – записа куп рекорди в Германия и вече узакони спечелването на нова титла.

„Червените дяволи“ пък са на обратния полюс – с Дейвид Мойс отборът е много неубедителен и заема едва седмо място в Премиършип, на практика без шансове за класиране в топ 4 и класиране за Шампионската лига през следващия сезон. Привържениците са много недоволни от Мойс и голяма част от тях искат оставката му.

Според всички специалисти Байерн е огромен фаворит в сблъсъка, но дали Юнайтед може да поднесе изненадата?

До момента статистиката е на страната на Байерн. В досегашните 9 мача между двата отбора баварците имат 3 победи, 4 равенства и 2 загуби. Една от тези загуби обаче е сред най-болезнените в историята на немския колоес – с 1:2 на финала на Шампионската лига през 1999 година.

През 2001 и 2010 Байерн отстрани „червените дяволи“ именно на четвъртфинал, след което и двата пъти игра финал.

В лагера на Юнайтед Патрис Евра е аут от мача заради натрупани жълти картони, а неговият заместник Алекс Бютнер е под въпрос заради травма. Същото се отнася и за Рафаел. Централните защитници Рио Фърдинанд, Джони Еванс и Крис Смолинг пък едва наскоро се възстановиха от контузии. За Байерн контузен е Тиаго Алкантара, а наказан Данте.

Барселона – Атлетико Мадрид

В същото време на „Камп Ноу“ ще се изправят два отбора, които се познават до болка. Атлетико Мадрид гостува в Барселона със самочувствието на лидер в Примера дивисион и с амбицията да поднесе една от изненадите в Шампионската лига и да се класират за полуфиналите.

През този сезон двата отбора са играли един срещу друг 3 пъти – 2 за Суперкупата на Испания и един в Примера като резултатът от тях е три равенства, което показва изравнените сили.

Атлетико ще се надява на добър резултат преди реванша, но най-вероятно ще трябва да се справя без звездата си Диего Коща, който се контузи на заключителната тренировка преди мача и според треньора Диего Симеоне няма шанс да играе срещу каталунците. Барса пък е без своя вратар Виктор Валдес, който е аут до края на сезона.

Любопитен факт е, че двата отбора са се изправяли един срещу друг в евротурнирите цели 6 пъти като в четири от тези случаи победител е бил Атлетико.

gong.bg