Съоръженията за световното първенство в Бразилия може да не бъдат напълно готови за началото на турнира, заяви генералният секретар на ФИФА Жером Валке.

Основните проблеми пред организаторите са забавянията в довършителните дейности по стадионите в Порто Алегре и Сао Пауло, който на 12 юни трябва да приеме церемонията по откриването.

Въпреки това Валке бе категоричен, че "в никакъв случай" няма да има отлагане на мачове. "Ако искате да обобщя, не сме готови. Имаме два стадиона, по които работата все още продължава", каза той.

Дейностите по "Коринтианс арена" в Сао Пауло бяха спрени заради смъртта на работник, който през миналата седмица падна от осем метра височина при монтирането на временни седалки. Това бе осмата жертва в инциденти около изграждането на обектите за домакинство на мондиала.

Прокуратурата в Сао Пауло дори заплаши да не даде лиценз на стадиона, ако той не отговори на всички изисквания за противопожарна безопасност и не представи по-добър план за евакуация.

Проблемът с Порто Алегре е заплахата от кмета на града с оттегляне на домакинството за петте предвидени мача, ако не бъде приет закон за освобождаване от данъчното облагане на дружества, които инвестират във временни обекти за световното.

"За Порто Алегре бе постигнато споразумение на местно ниво, така че там е въпрос на изпълнение на взетите решения. В Сао Пауло работата е спряна след смъртта на работник, но там има още редица неща за довършване", обясни Валке.

"Няма никакъв вариант за отлагане на откриващата церемония. Имаме планиран график до (финала на) 13 юли и няма да има никакви забавяния. Може би ще има някои неща, които няма да са напълно готови за началото на шампионата. Най-важното за 32-та отбора е, че тренировъчните лагери и официалните терени ще са налични за провеждането на футболни мачове", допълни генералният секретар на ФИФА.

На второ място в списъка с приоритетите на централата е осигуряването на необходимите условия за телевизиите и медиите да излъчват сигнал и да предават новини. "Нямаме избор. Трябва да сме сигурни, че дори да не сме 100% готови, сме покрили 99.9% от всичко и работата продължава", завърши Валке. До старта на световното първенство остават 71 дни.

dnevnik.bg