Атлетико Мадрид се класира на полуфинал в Шампионската лига след победа с 1:0 над Барселона на стадион "Висенте Калдерон". "Дюшекчиите" продължават да мечтаят, след като в първия мач на "Ноу Камп" стигнаха до 1:1.

Скъпоценният гол бе дело на Коке още в началните минути. Първата част бе за домакините, а Барса доминираше през втората част. Ключови пропуски обаче направиха звездите Меси и Неймар.

"Дюшекчиите" започнаха вихрено двубоя и още от първия съдийски сигнал натикаха Барса в тяхната половина с безкомпромисна преса. Силният старт донесе резултат още в 5-ата минута. Адриан Лопес първо нацели сглобката вляво от вратаря на гостите Хосе Мануел Пинто, но миг по-късно топката отново бе в него. Нападателят на Атлетико подаде към Коке на далечната греда, който с мощен шут отблизо опъна мрежата за 1:0.

Мадридчани можеха да убият интригата до първия половин час, но те удариха още два пъти гредите зад Пинто.

Първо в 11-ата минута бившият футболист на каталунците Давид Вия стреля мощно от 10-ина метра, улучвайки този път дясната сглобка.

В 20-ата минута пак Вия се пребори в пеналта с Масчерано и с десния крак прати топката върху горната гредата.

Между двете 100-процентови положения за Атлетико и Барса навдигна леко глава, но Лионел Меси удар на Лионел Меси мина на сантиметри покрай вратата на Тибо Куртоа. В 23-ата минута отново аржентинецът не успя да оползотвори добър пас на Неймар в наказателното поле.

Постепенно каталунците овладяха топката, опитвайки да наложат своя стил. Пресата на домакините обаче продължаваше дадава резултат и до почивката Барса не успя да стигне до чисти положения.

Малко преди края на първото полувреме и двата тима имаха претенции за дузпи съответно за съприкосновения срещу Адриан Лопес и Сеск Фабрегас, но и в двата случая реферът Хауърд Уеб оставаше безмълвен.

През второто полувреме картината на терена се промени по-значителни и освен да владеене топката, Барселона започна и да създава опасности пред Куртоа.

Атетико оцеля в 48-ата минута. Първо Тибо Куртоа направи ключово спасяване срещу излезлия сам срещу него Неймар, протягайки се и отклонявайки леко топката от краката на бразилеца. Мелето в наказателното поле на домакините продължи и секунди по-късно Меси можеше да вкара в опразнената врата, но направи шокиращ пропуск отблизо с десния крак.

"Дюшекчиите" приеха играта в своята половина, но контраатаките им не бяха безопасни. След час игра Диего излезе на стрелкова позция, но бе париран от Пинто.

В 69-ата минута капитанът на Атлетико Габи също направи фрапантен пропуск. Той бе изведен от Вия сам срещу стража на Барса, но ударът му много лек и Пинто успя да спаси с крак.

Тринадесет минути преди края Неймар с глава направи нов пропуск. Бразилецът изпревари Миранда при центриране на Педро, но топката премина встрани от вратата на Куртоа.

В 90-ата минута Кристиан Родригес при нова контраатака за Атлетико можеше да реши мача, но останал очи в очи с Пинто би в ръцете на вратаря.

Последните секунди преминаха при опитите на домакините да задържат топката възможно най-далеч от своята вратат, а Барса панически търсеше начин да стигне до изравнителен гол. Атлетико Мадрид се справи с по-лесната си задача, осигурявайки си място в полуфиналите на най-комерсиалния турнир.

Гонг.бг