"Манчестър сити" и "Пари Сен Жермен" са сред клубовете, на които е предложено споразумение заради нарушаването на финансовия феърплей на УЕФА, съобщи авторитетната спортна агенция PA Sport.

Финансовият контролен съвет на УЕФА е направил предложение на всички нарушители на правилото за финансова дисциплина в навечерието на срещата си този четвъртък. Споразуменията на практика се явяват спасителен пояс за недисциплинираните клубове.

Не повече от 20 клуба са в списъка на нарушителите, а сред тях са и двата най-агресивни в разходите в последните години - "Сити" и ПСЖ. Всички клубове трябва или да приемат предложението на УЕФА, или да претърпят наказания, които могат да бъдат от глоба до изключване от европейските турнири.

Ако не се стигне до споразумение, случаите ще бъдат изпратени за окончателно решение от финансовия съвет. В момента не е ясно какви са точно условията на тези споразумения, но в петък УЕФА вероятно ще обяви какво следва. Все пак не се очаква да бъде наложено най-тежкото наказание - изключване от евротурнирите, за нито един от клубовете.

УЕФА и "Манчестър сити" отказват коментар, но мениджърът на "гражданите" Мануел Пелегрини миналата седмица заяви, че няма притеснения за участието на отбора в Шампионската лига.

В последно време "Сити" работи активно с УЕФА, за да отговори на изискванията за финансова дисциплина. УЕФА изисква загубите за последните две години да не надвишават 45 милиона евро. "Имам усещането, че в клуба никой не се притеснява от наказание за следващата година", обяви Пелегрини.

Миналата седмица президентът на УЕФА Мишел Платини също обяви, че не вярва да има извадени от европейските турнири следващия сезон.

dnevnik.bg