Защитникът на "Барселона" Даниел Алвеш неволно постави началото на бананова кампания срещу расизма във футбола, която заля социалните мрежи.

Бразилецът срещна редица последователи сред звездите на световния футбол, след като в мача с "Виляреал" изяде част от банан, който привърженик на съперника хвърли по него.

Неймар, Марио Балотели, Серхио Агуеро и Луис Суарес са само част от играчите, които публикуваха снимки с банан в подкрепа на реакцията на Алвеш срещу расизма. Съотборникът на Алвеш в "Барселона" Неймар зададе тона, след като публикува снимка как яде банан със сина си и текст "Всички ние сме маймуни".

Президентът на ФИФА Сеп Блатер определи обидата срещу бранителя на "Барселона" като престъпление и обеща нулева толерантност към дискриминацията на предстоящото световно първенство. В същото време "Виляреал" успя бързо да идентифицира провинилият се фен и го наказа с доживотна забрана да стъпва на клубния стадион. "Трябва да приемаш тези ситуации с доза хумор", заяви 30-годишният Алвеш, който и преди е ставал обект на расистки обиди в Ла Лига.

Плеяда от звезди подкрепи бразилеца в Twitter и Instagram. Към тях се включи дори нападателят на "Ливърпул" Луис Суарес, който изтърпя наказание от осем мача заради расистка обида към Патрис Евра. Нападателят на "Милан" Марио Балотели също взе участие в негласната кампания. В яденето на банани се включиха голмайсторът на "Манчестър сити" Серхио Агуеро, който се снима с бразилската звезда на женския футбол Марта, придружена с текст "Всички сме равни". Триото на "Тотнъм" Емануел Адебайор, Насер Шадли, Муса Дембеле и бразилският полузащитник на "Ливърпул" Лукаш Лейва също показаха съпричастност към Алвеш. Тандемът на "Борусия" (Дортмунд) Роберт Левандовски и Пиер-Емерик Обамеянг не пропуснаха да засвидетелстват подкрепата си. Към кампанията се присъединиха дори италианският премиер Матео Ренци и селекционерът на "скуадра адзура" Чезаре Прандели.

dnevnik.bg