Президентът ФИФА Сеп Блатер потвърди, че ще се кандидатира за нов президентски мандат на конгреса на централата през май 2015 г. Това е съобщил самият той при посещението си в редакцията на швейцарския вестник "Блик".

На въпрос дали 78-годишният вече ръководител смята да се кандидатира за нов петгодишен мандат, той отговори: "Да, искам да го направя. Защото нищо не е приключило".

"Този мой мандат е към края си, но мисията, с която съм дошъл, не е", добави Блатер, който спечели настоящия си мандат с обещанието след това да се оттегли от поста.

Блатер стана президент на ФИФА през 1998 година като наследи на поста Жоао Хавеланж. Той работи в световната централа от 1975 г. на различни позиции, а преди да стане президент, е бил генерален секретар.

Блатер заяви, че идеята му е да завърши започнатите от него реформи, а също така чака с голям ентусиазъм предстоящото световно първенство в Бразилия.

"За мен това ще бъде десето световно първенство като ръководител на футбола. Първото ми беше през 1978 г. Но съм щастлив, че ще отида в Бразилия - това е велика страна", заяви швейцарецът.

Той няма опасения, че безредици може да помрачат футболния празник. "Преди четири години някои хора ни плашеха, че обстановката в Южна Африка е най-опасната в света. Но нищо лошо не се случи", заяви Блатер.

Последния път, когато се кандидатира за поста и получи четвъртия си мандат, беше през 2011 г. Тогава претендентът Мохамед бин Хамам беше изваден от надпреварата заради обвинения в корупция и машинации, което по-късно се разрасна в един от най-тежките скандали във ФИФА.

dnevnik.bg