Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира от сериите Мастърс в Рим, след като неговият съперник на четвъртфиналите Томи Хаас се отказа.

Българският тенисист взе първия сет с 6-2, след което 36-годишният Хаас взе решение, че не може да продължи мача. Двубоят започна оспорвано, като германецът първи имаш шанс да пробие, но Гришо взе няколко дълги разигравания, за да се измъкне от трудната ситуация.

След това си личеше, че Хаас има някакъв физически проблем, като Димитров взе няколко поредни гейма, за да поведе с 5-1, а в последствие затвори сета при 6-2. След няколко минути Хаас каза на съдията, че няма да може да продължи и по този начин срещата приключи.

С този успех Димитров, който днес празнува своя 23-ти рожден ден, записва нови рекордни постижения в кариерата си. Той достига за първи път на полуфинал на турнир от сериите Мастърс 1000 - най-престижните турнири след тези от Големия шлем.

Освен това, Гришо вече си осигури 135 480 евро от наградния фонд и 360 точки за ранглистата. Това означава, че от следващата седмица той ще се изкачи до рекордното за него 12-то място в световната ранглиста, а ако продължи с победите в Рим, има шанс дори да пробие в топ 10.

За място на финала Димитров ще спори с победителя от двубоя между седемкратния победител в турнира Рафаел Надал и олимпийския шампион Анди Мъри. Срещата на Гришо ще бъде утре, но организаторите все още не са изготвили програмата за деня. /БГНЕС