Левски взе почти сигурния сребърен медал на Литекс и го връчи на вечния си съперник ЦСКА. "Сините" победиха с 1:0 като гости и смъкнаха домакините си от втората позиция.

Единственото попадение отбеляза Валери Божинов в 26-ата минута, а Вилмар Джордан изпусна дузпа в 43-та минута и изпусна да донесе и равенството за тима си, и да си осигури еднолично голмайсторския приз в първенството.

След почивката на практика футбол не се игра заради проливния дъжд и градушка, паднали на почивката. Така "сините" изковаха победата в Ловеч.

Трябва да се отбележи, че и 14-те играчи на "сините", които се появиха на терена, бяха само българи, а в групата имаше само двама чужденци, но те не се появиха.

Левски играеше само за честта си в този мач, а мнозина очакваха "сините" да не се напрягат, за да лишат големия си съперник ЦСКА от сребърните медали.

Но столичани играха надъхано и явно не искаха да загубят последния си мач за сезона преди юбилея. В началото имаше два шанса пред Цветан Генков, но таранът се размина с възможността да отбележи.

Момчил Цветанов пък беше най-активният за Литекс, но ударите му бяха отразявани от Пламен Илиев, а хубавите му пасове не бяха завършвани акуратно от нападателите на "оранжевите".

Около 18-та минута бяха и най-спорните ситуации, когато реферът Ивайло Стоянов първо спести втори жълт картон на Мики Орачев, а после не видя и опит за удар без топка на Страхил Попов срещу Валери Божинов.

Общо взето, положенията преди почивката не бяха много, но левскарите се възползваха от една от възможностите си. В 26-ата минута Влади Гаджев намери Генков в наказателното поле, той върна към непокрития Валери Божинов и за звездата не беше трудно да открие.

Ловчанлии веднага тръгнаха да изравняват, но опитите им за това бяха анемични и не затрудниха особено Пламен Илиев.

Най-чистата възможност беше за Вилмар Джордан, но той я пропиля. В 43-ата минута колумбиецът получи страхотен шанс да изравни и да излезе еднолично начело на голмайсторската листа.

Тогава беше отсъдена доста спорна дузпа за нарушение на Даниел Димов срещу Том. Джордан застана зад топката, но Пламен Илиев с котешки рефлекс изби и така първото полувреме приключи с гол преднина за "сините".

На почивката заваля пороен дъжд, а имаше и градушка, което направи от терена в Ловеч почти езеро. Локвите бяха навсякъде по тревата и затрудниха максимално 22-та на терена през втората част.

Това доведе до няколко комични отигравания веднага след почивката, при които Джордан и Асприля не бяха точни за Литекс и Божинов за Левски.

Дъждът се укроти към средата на полувремето, но изсипалата се вода не позволи да се играе хубав футбол. Отборите опитваха предимно с изсипани топки и далечни шутове да затрудняват противника.

Това обаче рядко носеше сериозни опасности. Джордан и Асприля продължиха да тормозят "синята" защита и имаха няколко шанса да отбележат. Най-чистият от тях беше в 68-ата минута, когато удар на Асприля от 7-8 метра беше избит от защитник на Левски.

До края положенията се брояха на пръсти, а домакините натискаха, за да избегнат поне загубата. Пламен Илиев обаче се справяше с опасностите, колкото и малко да бяха.

Хаотичният натиск на наводнения терен от страна на домакините продължи до самия край, но и локвите, и защитата на гостите не позволи да се стигне до гол.

Левскарите също направиха няколко опасни контри, но и те не стигнаха до второ попадение. Така мачът завърши с победа за гостите от София

Gong.bg