Последният пети двубой в полуфиналната серия между "Балкан" (Ботевград) и "Левски", който трябва да определи съперника на шампиона "Лукойл Акдемик" във финала на баскетболното първенство, ще бъде без телевизионно излъчване.

Домакините от Ботевград и представителите на Националната баскетболна лига (НБЛ) не се успели да постигнат съгласие с News7 относно началния час, заради което притежаващата правата телевизия отказва да предава пряко двубоя.

Срещата ще се играе от 19.00 часа в понеделник в зала "Арена Ботевград", а News7 обвини "абсурдната позиция" на "Балкан" и НБЛ за проваленото излъчване.

От News7 са предложили два варианта за начален час на решителния двубой в оспорваната серия - 20.30 часа и 17.30 часа.

"Първата и най-добра възможност беше директно излъчване в телевизионния праймтайм - в понеделник от 20.30 ч. Този вариант първоначално беше приет от домакините, но след това под претекст, че е късно и полицията отказва да пази залата, беше отхвърлен. Последва предложение за светлата част на деня - 17.30 ч. И то беше отхвърлено, този път по неясни причини", се съобщава в позицията на News7.

От телевизията обявиха, че случващото се е прецедент. Те дадоха пример с футболното първенство, от което бяха излъчени рекордните 266 мача "благодарение на разбирателството и компромисите между телевизия, клубове и БФС". "Всичко това се правеше единствено и само в интерес на зрителя. Нещо, което явно не е приоритет в баскетболната лига", добавят от News7.

Притежаващата правата за излъчване телевизия ще търси финансова компенсация съобразно сключения договор с Националната баскетболна лига.

От "Балкан" не са се съгласили на промяна в предварително обявения от НБЛ начален час (19.30), защото "именно с него от ръководството на "Балкан" бяха ангажирали съпътстващите организацията на срещата звена като охрана, технически и обслужващ персонал".

в. Дневник