​Наградата "Златната обувка" за най-добър нападател в европейския футбол ще бъде поделена между двама играчи за трети път в историята, а тази година номер 1 по отбелязани голове са Кристиано Роналдо и Луис Суарес. Двамата отбелязаха по 31 гола.

Нападателят на "Реал" (Мадрид) пропусна последния мач за сезона заради контузия и с това възможността да изпревари уругваеца. Очакваше се Роналдо да играе срещу "Еспаньол" и отборът да му помага в преследването на поредната индивидуалната награда, но беше оттеглен от състава на загрявката преди мача заради травма в бедрото.

Испанският клуб заяви, че Роналдо е моралният нападател, защото е играл по-малко мачове от Суарес. "За Кристиано Роналдо индивидуалните награди просто следват една след друга. След като Ла Лига приключи, португалецът успя да завърши със средно повече от гол на мач, след като се разписа 31 пъти в 20 мача", се казва в съобщение на клуба.

"Той завърши на върха в голмайсторската листа в Европа и ще раздели "Златната обувка" с Луис Суарес, който вкара същото количество голове, но в два мача повече във Висшата лига", казват от клуба.

От "Ливърпул" бяха по-скромни в претенциите, въпреки че Суарес завърши сезона с 12 асистенции и няма нито един гол от дузпа. Уругваецът е едва вторият играч на клуба, който печели наградата след Йън Ръш през 1984 г.

Христо Стоичков и Уго Санчес разделиха "Златната топка" през 1989 г., а през 2005 г. с равен брой голове завършиха Тиери Анри и Диего Форлан. Това обаче е вторият случай на дублиране на победителя, откакто се въведоха коефициенти за силата на отделните първенства.

Миналогодишният номер 1 Лионел Меси завърши трети с 28 гола за "Барселона", следван от нападателя на "Атлетико" (Мадрид) Диего Коща, който се контузи рано в последния мач за сезона.

Яя Туре от "Манчестър сити" е единственият полузащитник в топ 10 с отбелязването на 20 гола за новия шампион на Англия.

Топ 10

1. Кристиано Роналдо (Реал Мадрид) 31
- Луис Суарес (Ливърпул) 31
3. Лионел Меси (Барселона) 28
4. Диего Коща (Атлетико Мадрид) 27
5. Джонатан Сориано (Залцбург) 31
6. Чиро Имобиле (Торино) 22
7. Алфред Финбогасон (Хееренвеен) 29
8. Даниел Стъридж (Ливърпул) 21
9. Лука Тони (Верона) 20
- Яя Туре (Манчестър сити) 20
- Роберт Левандовски (Борусия Д) 20
​- Джаксън Мартинес (Порто) 20

dnevnik.bg