Собственикът на "Левски" Тодор Батков обвини провалената сделка за спонсорство с руския газов гигант "Газпром" за наложената на клуба глоба от УЕФА.

Сините не покриват изискванията на организацията за финансов феърплей във високите трансферни суми и заплати на футболисти, което им коства санкция от 200 хиляди евро.

"Аз бях един от радетелите за въвеждането на финансовия феърплей. На 13 декември 2012 г. с Иво Тонев бяхме на среща с ръководителите на голяма руска компания и постигнахме ясна уговорка за спонсорството на "Левски" с контретна сума. Казах им: Готов съм да ви дам 30% от акциите на клуба, за да се целунем и прегърнем. Две години чакане, но не се случва. Затова попаднахме под ударите на финансовия феърплей. Още се водят някакви разговори, въпросът е открит", каза Батков в предаването на БНТ "Денят започва".

Той определи финансовото състояние на "Левски" като "деликатно", а "хоризонтът е мътен". По негови думи, в момента има 8-дневно забавяне на една месечна заплата към играчите от първия отбор, както и изоставане с плащания на 300-400 хиляди лева към други клубове за вече реализирани трансфери.

Президентът на сините не изключи възможността за предоставяне на акции на феновете, с което да капитализира задължения на клуба към негови фирми. "Мисля да предоставя 10 или 15% от акциите на организираните привърженици. Идеята на ЦСКА бе добра, но неуспешна. Може би публичното предлагане би било успешно, когато отборът е стабилен. Има и други форми като тръст на привържениците, какъвто феновете на "Левски" направиха", обясни Батков.

Според него положението в клуба е "умерено напрегнато и леко оптимистично". Той е доволен от първите стъпки на новия спортен директор Георги Иванов-Гонзо, но напомни, че освобождаването на скъпоплатените чуждестранни футболисти включва изплащане на компенсации към тях.

"Проблемът е това, което предстои. Важното е, че за първи път от толкова време привържениците се обединиха и направиха нещо голямо с малка помощ от клуба. Тази еуфория показва, че "Левски" е жив", допълни адвокатът.

Батков постави акцент върху подобряването на базата на клуба. "От Министерството на вътрешните работи ни попитаха дали искаме да вземем под наем терените на стадион "Раковски" и веднага отговорихме положително. Там ще подменим тревното покритие и ще изградим един изкуствен терен. На "Герана" планираме два нови терена и един изкуствен, ново общежитие на мястото на старото, подобряване на трибуните и козирката на стадиона", завърши Батков.

dnevnik.bg