За пореден път през този сезон "Атлетико" (Мадрид) ще се изправи срещу статуквото във футбола.

След като се наложи над най-богатите клубове в света "Реал" (Мадрид) и "Барселона" в надпреварата за титлата в испанското първенство, днес "дюшекчиите" ще се опитат да се превърнат в европейския шампион с най-нисък бюджет от "Порто" през 2004 г.

За целта "Атлетико" трябва да спечели финала на Шампионската лига срещу "Реал" (Мадрид) на "Ещадио да Луж" в Лисабон от 21.45 часа в двубой, който за първи път в историята ще противопостави два съперника от един и същи град.

Във времената, когато европейският футбол се доминира от клубове на арабски и руски собственици, "Атлетико" оперира в традиционните представи за нормален клуб. "Те показват, че не трябва да си суперсила, за да си успешен. Това дава надежда на останалите", коментира професорът от Университета в Барселона Хосе Мария Гай.

Управляваният от сина на Хесус Хил - Мигел Анхел и с бюджет от 55.8 милиона евро (25% от този на "Реал") клуб е определян като "Робин Худ" на испанския футбол - той се опитва да открадне, каквото може от богатите си съперници.

В днешната среща "Атлетико" ще иска да капитализира още веднъж своя прекрасен сезон, белязан от спечелването на титлата в Испания. "Дюшекчиите" все още нямат титла от Шампионската лига и предшестващия го турнир за КЕШ, докато "Реал" ще търси своя десети европейски трофей.

В тази конфигурация изглежда, че единият отбор - по-беден и без напрежението да чупи рекорди няма какво да губи. За другия залогът е много по-голям, защото ще трябва да оправдава мултимилионните кадрови инвестиции.

"По отношение на мотивацията външното напрежение ни помага да се концентрираме. Когато играем, трябва да игнорираме тези фактори", коментира треньорът на "дюшекчиите" Диего Симеоне, който участва в последния подобен успешен сезон през 1996 г. Тогава "Атлетико" завърши с титла и национална купа.

Симеоне има шанса да се превърне в едва третия неевропейски треньор, който вдига европейската клубна купа като треньор и първият след сънародника си Еленио Ерера. Като играч той спечели Купата на УЕФА с "Интер" и ставаше шампион с "Атлетико" и "Лацио".

"Не се чувствам превъзбуден, както вероятно някои хора си мислят. Но чувствам отговорността на моите плещи. Чувствам се добре, подхождам отговорно, но ме интересува само мачът. Това трябва да направим - да се концентрираме върху мача и да не обръщаме внимание на нищо друго", каза аржентинецът.

Неговият отбор е определян за аутсайдер от букмейкърите. Коефициентът за успеха според Sportingbet e 4.00, докато за победа на "Реал" е 1.90. Равенството се оценява на 3.40.

В "Атлетико" все още не знаят дали ще могат да използват Диего Коща и Арда Туран, а решението ще се вземе в последния момент. Голмайсторът Коща и плеймейкърът Туран се контузиха в решителния мач за титлата срещу "Барселона" миналия уикенд и се опитват да се възстановят за финала в Лисабон."

"Ще трябва да видим как се чувстват и в зависимост от нуждите на отбора ще вземем решението. И двамата са важни играчи, но те са само две имена от списъка с играчи. Или ще играят те, или други двама", коментира Симеоне.

Двамата тренираха с останалите в четвъртък преди отпътуването за португалската столица. Ако не не са готови, Коща може да бъде заменен от Адриан, а Раул Гарсия или Диего да заменят Туран.

В "Реал" също имаха кадрови притеснения за мача, но звездата Кристиано Роналдо е възстановен. Нападателят Карим Бензема и централният защитник Пепе остават под въпрос, заяви треньорът Карло Анчелоти.

Роналдо, който вкара рекордните 16 гола в турнира, страда от серия мускулни контузии в последните седмици и не и играл от 7 май. Бензема се контузи в мача срещу "Еспаньол" преди седмица, а Пепе е аут от мача с "Валядолид".

"Ще трябва да оценим състоянието на Пепе и Бензема, защото не са тренирали цяла седмица. Ще вземем решение след последната тренировка", каза Анчелоти.

Алваро Мората е потенциалният заместник на Бензема, а Рафаел Варан обичайно заменя Пепе като партньор на Серхио Рамос в центъра на отбраната.

Най-големите притеснения на треньора обаче са в средата на терена, където трябва да реши кой да замени наказания Чаби Алонсо. Двете опции са Асиер Ияраменди, който не е убедителен, или Сами Кедира, който няма игрова практика.

"Имам още една нощ да помисля и утре ще взема решение. Ако играем както срещу "Байерн", имаме шанс. Най-важно е да сме спокойни, да тренираме добре и да се дадат ясни инструкции", каза италианският треньор вчера.

dnevnik.bg