Бразилските здравни власти иззеха храна с изтекъл срок на годност от хотелите на националните отбори на Англия и Италия за световното първенство.

Конфискувани са над 50 килограма негодни за консумация риба, месо, шунка, сирене, масло, маргарин, сосове и други хранителни продукти от "Портобело Хотел", в който трябва да отседне Италия, както и други 2.6 кг от "Хотел Роял Тюлип", в който ще се настани Англия.

И двата хотела са в Рио де Жанейро. На тях са им издадени и допълнителни предписания, тъй като не продавали презервативи, които са задължителни според бразилското законодателство.

Мащабната кампания в Бразилия е подета от държавната служба за защита на потребителите. Нейни агенти инспектираха 13 ресторанта, супермаркети, пекарни, магазини и хотели, като в 8 от тях бяха открити нередности.

"Открихме общо около 218 кг негодна за консумация храна, която е конфискувана", съобщиха от секретариата на службата. Инспекторите посетиха и хотел "Цезар Палас", където ще се настани Холандия, но в него не бяха открити нередности.

Повечето от 32-а отбора, които ще участват на мондиала от 12 юни до 13 юли, пристигат с готвачи в щабовете си и ще използват собствени хранителни продукти.

dnevnik.bg