Лекоатлетически клубове обмислят спирането на всички свои състезатели от националните отбори като протест срещу министъра на спорта Мариана Георгиева.

Това съобщи председателят "Левски" Йордан Цанков пред сайта BGathletic.com.

Клубовете са недоволни от новата система за финансиране от Министерството на младежта и спорта, което води до драстично намаляване на държавното им финансиране.

Цанков смята, че с приемането на мерките Георгиева иска да съсипе българския спорт и му е обявила война.

Той допълни, че при предходната схема с получаване на средства от Българския спортен тотализатор, парите за клубовете са били достатъчни. В момента основното притеснение на отборите е дали отпуснатите им средства ще стигнат за покриване на заемите им за сезон 2014.

"Преди много години парите от тотото бяха достатъчни за клубовете. На всеки джакпот по клубовете идваха пак пари. Намалиха процента на парите, от джакпота няма стотинка, от "5 от 35" - няма стотинка", каза Цанков пред сайта.

По негови думи Георгиева няма представа от дългия процес на работа по изграждане на един спортист. "Министърката, на която дори не искам да споменавам името, иска да съсипе спорта в България. Сигурен съм, че тази жена не е виждала стадион преди да я назначат на тази длъжност, не знае колко е дълго 100 метра", смята Цанков.

"Тази жена обяви война на българския спорт. На единственото нещо, което въпреки абдикацията на държавата, продължава да работи и да се постигат резултати. Не знам кой я доведе, но най-добре да си я вземе и да си я заведе там, от където я е взел. Тя си въобрази, че може да прави всичко с нас. Няма да стане. Хората в спорта сме губили битки, войни не, и сега ще спечелим битката", допълни председателят на "Левски".

Клубовете ще обсъдят мерките си за протест врещу министерството по време на националните шампионати в Сливен на 3 и 4 юни. На този етап основната им идея е да спрат от участие в националните отбори всичките си атлети във всички възрастови групи.

"Това ще покаже на света, че в България има един човек, който иска да убие спорта. Така или иначе сме останали една шепа хора и тази жена иска да ни разбие. Няма да успее, ще вдигнем стачка. Трябва да се махне от там, където е сложена. Тя няма представа как хората са се настроили военно", обясни Цанков.

Дневник