Украйна няма да бъде домакин на европейското първенство по баскетбол през 2015 г., реши на днешното си заседание бордът на европейската баскетболна федерация ФИБА Европа (FIBA Europe).

"Решението беше взето след внимателно обмисляне на продължаваща политическа ситуация и проблемите със сигурността в Украйна, които се считат за неблагоприятни за провеждането на такова важно и изискващо състезание", обявиха от централата.

От ФИБА Европа допълниха, че оценяват високо положените усилия от Украинската баскетболна федерация, силното представяне и шестото място на националния отбор на европейското първенство през 2013 г., както и класирането за световното първенство в Испания през тази есен.

Поради тази причина бордът е решил веднага да започнат преговори с Украйна за домакинство на европейското през 2017 г., които ще бъдат водени от председателя на ФИБА Европа Тургай Демирел и генералният секретар Камил Новак.

Всички страни, които желаят да получат правото да организират Евробаскет 2015, могат да подадат своите кандидатури до 31 юли. Изборът на домакин се очаква до 30 септември, обявиха от ФИБА Европа.

Бордът взе решение европейското първенство през следващата година да се състои между 5 и 20 септември, както и да ускори новата система на провеждане на шампионата.

Първоначално се предвиждаше груповите фази да бъдат намалени от две на една за Евробаскет 2017, но това ще стане още на Евробаскет 2015. Участниците отново ще бъдат 24 - по шест в четири групи, но след това веднага ще започват елиминациите, а не както досега - да се сформират нови две групи от по шест тима. 

Дневник