Легендата на Формула 1 Михаел Шумахер може да реагира на гласа на съпругата си Корина ида диша самостоятелно за известно време, твърди германският вестник "Билд".

След като изкара шест месеца в кома и 170 дни в болницата в Гренобъл, седемкратният световен шампион беше преместен в болница в Лозана вчмера, за да продължи възстановяването си. Според данните, които се появяват за актуалното му състояние, се знае, че е загубил значителна част от теглото си, около 20 кг, и в момента тежи около 55 кг. Но дори и по време на комата лекарите са започнали физиотерапия, за да поддържат тялото му подвижно и мускулите активни.

Шумахер може да диша самостоятелно за периоди от време, без да се уточнява колко продължителни са те. Според "Билд" той вече не е зависим от системите за поддържане на живота, но все пак ползва респиратор за дишане. Все още не може да говори, но най-окуражаващият факт е, че отговаря на гласове и в частност на съпругата му Корина. Той реагира на гласовете с очи.

"Гласът на Карина има много по-силен ефект върху него от гласовете на останалите хора", написа вестникът. Бившият пилот е започнал да показва признаци на връщане на съзнанието от април.

Френски медицински експерти все пак предупреждават, че само един от десет пациенти след толкова много месеци в кома успява да възстанови всички или повечето психически и физически възможности.

dnevnik.bg