Аржентина беше на път да изживее първото си голямо разочарование на световното първенство по футбол, но с гол на Лионел Меси в 91-ата минута успя да пречупи аутсайдера в група F Иран.

Южноамериканците доминираха от началото до края, но трябваше да чакат геният на Меси да се събуди, за да намерят пътя към мрежата. За Иран това беше първа загуба след нулевото равенство срещу Нигерия. Аржентина е с шест от два мача и се класира на осминафиналите.

Въпреки че хората на Алехандро Сабея имаха над 70% притежание на топката и почти 20 шута към вратата на азиатците, гол така и не падаше. Иран разчиташе отново на организираното опълчение пред собствената врата под ръководството на опитния треньор Карлош Кейрош и тази тактика се оказа неразбиваема.

Все пак Меси със страхотно изпълнение с левия крак към далечната греда успя да преодолее стената от ирарнски футболисти и да донесе втория успех на шампионата в Бразилия.


Аржентинците създадоха първата си сериозна опасност в 22-ата минута, когато Гонсало Игуаин и Серхио Агуеро си партнираха добре в наказателното поле, а нападателят на "Манчестър сити" обстрелва вратата. Но вратарят на иранците Агиги спаси отлично. С тази атака започнаха по-сериозните опасности пред вратата на азиатците, които обаче не се превърнаха в гол обичайно заради някаква малка неточност в последния изстрел.

В 24-ата минута защитникът Рохос стреля опасно след изпълнение на ъглов удар, но топката мина встрани от вратата. Девет минути по-късно Лионел Меси сам опита късмета си от свободен удар почти фронтално срещу вратата, но шутира над гредата. След още четири минути Меси изпълни корнер и този път Есекел Гарай се извиси най-добре, но ударът му с глава мина над гредата. 

Второто полувреме не промени картината на терена, но промени амбицията на Иран да реализира след някоя от своите контраатаки, които станаха по-остри и опасни за "албиселесте".

Първата сериозна заплаха за вратата на Серхио Ромеро дойде в 53-ата минута, когато след контраатака и центриране отдясно Реза стреля с глава, но уцели тялото на вратаря. В 67-ата минута аржентинците трябваше отново да изтръпнат след чудесен удар с глава на Ашкан Дежага, който получи центриране отдясно. Ромеро изби със сетни сили в корнер над гредата.

Големият проблем на натиска на Аржентина беше липсата на опасни удари - нещо, което сякаш се промени след 74-ата минута. Тогава първо Меси стреля встрани от вратата от свободен удар, а минута по-късно и Анхел ди Мария най-накрая намери начин да пробва рефлекса на Алиреза Хагиги.

И Маркос Рохо опита късмета си осем минути преди края на мача, но неговият удар като по традиция излезе извън вратата. Над 60% от изстрелите към вратата на Хагиги бяха неточни и това улесняваше стража на Иран. Минута по-късно Хагиги спаси силен удар на резервата Родриго Паласио.

В 86-ата минута Реза Гуджаннейджад можеше да реши мача в полза на Иран, тъй като получи чудесно извеждащо подаване. Той напредна и стреля, но ударът му беше избит от Ромеро. След гола на Меси Аржентина се прибра да запази крехката преднина и да ликува като победител в мач, който можеше да завърши и 0:0.

dnevnik.bg