Световното първенство в Бразилия навлиза в нов етап. Днес започва третият кръг в груповата фаза на надпреварата, с което напрежението се покачва.

Някои групи остават заплетени и срещите ще определят кои отбори ще продължат. В други пък нещата са ясни и остава да се разбере само крайното класиране, което има важно значение за разпределението на осминафиналните двойки.

Напрежението расте. То се увеличава още повече, защото е замесен отборът на Бразилия. Очакванията към "селесао" са високи. Не са малки и съмненията, че като домакин отборът ще получава допълнителна подкрепа.

Това загатна и селекционерът на Холандия Луис ван Гаал. Той попита защо мачовете от група В са преди тези от група А. "Лалетата" играят с Чили в 19.00 часа българско време - двата отбора са се класирали и трябва да определят кой ще е първи и кой втори.

Четири часа по-късно Бразилия излиза срещу Камерун в мач от група А. В същото време ще играят Мексико и Хърватия. Възможността "селесао" да отпадне е по-скоро теоретична, тъй като е нужна загуба от африканците. Така изготвена, програмата дава възможност на Бразилия да се насочи към среща със съперника, който предпочита.

И това предизвика недоволството на Ван Гаал. "За всеки мач ФИФА рекламира честната игра. ФИФА обаче прави тези малки трикове и това не е добре. Ще се съсредоточим в усилията си да победим Чили. Мачът на Бразилия е по-късно от нашия, но това не трябва да окаже влияние. Просто приемам, че бразилците ще изпълнят спортния си дълг. Защо изобщо (ФИФА) го правят? Това е въпросът", каза селекционерът на Холандия.

Отговорът на Сколари дойде бързо. "Някои хора смятат, че ще изберем съперника си. Или са заблудени, или са злонамерени. Ако загубим от Камерун, ще се класираме ли? Не. А часовете са определени от ФИФА", каза той и припомни, че още преди година е изтъкнал, че предпочита да се размине с Чили.

Дотук бразилците не впечатлиха с играта си. След нулевото равенство с Мексико Сколари заяви, че е доволен и че отборът вдига нивото си.

Холандците, които играха финал преди четири години, направиха много силен мач с шампиона Испания (5:1), а след това се измъчиха за 3:2 срещу Австралия. В същото време чилийците изобщо не са за подценяване, тъй като показват сърцата и вдъхновена игра.

С интерес се очаква и прекият спор за място на осминафиналите между Мексико и Хърватия. Отборът от Балканите се нуждае от победа, за да си гарантира продължаване. При равенство ще се чака голяма загуба на Бразилия срещу Камерун.

dnevnik.bg