Футболният шампион на България "Лудогорец" ще започне тазгодишното си участие в Шампионската лига срещу люксембургския "Дюделанж".

Разградският отбор стартира от втори предварителен кръг на турнира и ще играе мачовете си на 15/16 и 22/23 юли, като в първия мач ще е домакин.

Благодарение на силното си представяне миналия сезон "Лудогорец" беше поставен при жребия и имаше все слаби потенциални съперници за този първи етап от атаката на групите на Шампионската лига.

"Дюделанж" е обичайният шампион на Люксембург, а по-миналия сезон постигна най-сериозния си успех в европейските турнири.

Люксембургският отбор започна в първия квалификационен кръг, където отстрани с "Тре Пене" с общ резултат 11:0, а във втория квалификационен кръг отстрани австрийския "Ред бул" (Залцбург). След 1:0 като домакин, "Дюделанж" загуби с 3:4 гостуването в Австрия и продължава напред  повече голове на чужд терен.

В следващия етап отпадна от "Марибор" с общ резултат 1:5, а след като се прехвърли в Лига Европа падна от "Апоел" (Тел Авив) с 1:7. Миналата година направи 0:0 и 0:1 с молдовския "Милсами" в Лига Европа.

Единственият досег на този клуб с българския футбол е през 2000 г. в първия кръг на Шампионската лига, когато "Левски" ги разби с 4:0 като гост и с 2:0 в София. Общо в Европа имат 41 мача в турнирите, от които осем победи, три равенства и 31 загуби и голова разлика 46:101.

Иначе люксембургският отбор има 21 титли на страната си, а тази година пропусна да направи дубъл, след като отстъпи на финала за Купата на страната на "Диферданж". Съперникът на "Лудогорец" може да се похвали с пет национални купи.

dnevnik.bg