Финалистът за Купата на България "Ботев" (Пловдив) ще се изправи срещу представителя на Сан Марино "Либертас" в първия квалификационен кръг на Лига Европа, а третият в А група "Литекс" ще започне участието си срещу молдовския "Верис".

Ловчанлии ще са гости, а пловдивчани домакини в първия мач на 3 юли. Вторите срещи са на 10 юли.

"Верис" е дебютант в европейските турнири, след като стигна до трето място в дебюта си в елита на молдовското първенство. Най-големият успех на клуба е класирането на финал за националната купа през 2013 г., когато губи на финала от "Тираспол" с 2:4 след изпълнение на дузпи. В герой за съперника се превърна българският вратар Георги Георгиев, който отрази два 11-метрови наказателни удара.

Голямата звезда на отбора е молдовският национал Виорел Фрундзъ. 34-годишният нападател стана водещ реализатор на тима в първенството с 18 гола в 29 мача през изминалата кампания.

"Ботев" се падна с един от най-забавните и скромни отбори в европейските клубни турнири - пълните аматьори от "Либертас". Тимът е ставал веднъж шампион на страната си, но играе далеч по-успешно в турнира за Купата на Сан Марино, като я печели 11 пъти.

През миналия сезон бяло-червените завършват на четвърто място в една от двете групи в елитната дивизия, но придобиват право на участие в европейските клубни турнири, след като печелят купата на страната.

През миналия сезон "Либертас" отпаднаха още в първия кръг на Лига Европа, след две загуби от "Сараево" (Босна и Херцеговина).

dnevnik.bg