Коста Рика вече си осигури участие в осминафиналите на световното първенство и остави два от най-добрите отбора в света да спорят за другото свободно място от група D.

Италия и Уругвай ще се изправят един срещу друг тази вечер от 19.00 часа българско време в двубой, който ще има стойността на пряка елиминация. Съперниците, които вече елиминираха Англия, имат по 3 точки в актива си от мачовете с "трите лъва", но италианците са с предимство от едно попадение в головата разлика и дори равен ще ги класира напред. Селекционерът на четирикратните световни шампиони Чезаре Прандели вече определи предстоящата среща като "най-важната" в неговата треньорска кариера.

"Не мога да го сравня с абсолютно никой друг. Ако искаме да стигнем до положителен резултат, трябва да подходим към този мач с манталитета на победители. Не бива изобщо да мислим за равенство. Този мач е решителен и за двата отбора, така че ще трябва да запазим позитивното си мислене", каза специалистът. Той отчете атакуващата мощ на Уругвай в лицето на Луис Суарес и Единсон Кавани, но е категоричен, че разполага с равностойни изпълнители в предни позиции.

"Двамата са от най-силните нападатели на мондиала, но и ние имаме такива. Чиро Имобиле е модерен нападател с чудесен нюх към гола. Той знае как да играе дълбоко в половината на съперника и как да намира пространство между линиите на отбрана и полузащитата. В днешно време ако искаш да бъдеш шампион, тогава ти трябват всички тези характеристики. Ако ти липсва дори една, това те прави незавършен футболист", смята Прандели.

Според медиите в Италия, селекционерът ще заложи на формация 3-5-2 за мача в Натал. Наставникът отказа да разкрие тактическите си замисли. "Не съм казвал, че Имобиле и Марио Балотели не могат да играят заедно. Но ако трябва да започнем с двама нападатели, тогава трябва да сменим и схемата. Имам някои идеи, но предпочитам да оставя съперника да гадае", допълни Прандели.

Лошите новини за "скуадра адзура" за свързани основно с отличната форма на Луис Суарес. Нападателят се завърна по впечатляващ начин след операцията на менискус и с две попадение изкова самостоятелно победата над Англия. "Чувствам се добре и смятам, че съм в перфектна форма. Ако коляното ме болеше, вече щях да съм уведомил треньора ни. Но аз наистина се чувствам добре", каза 27-годишният нападател.

Селекционерът на Уругвай Оскар Табарес е уверен, че ще може да разчита на своята звезда в решителния двубоя. "Луис е много важен за нас. Той знае какво да прави в последните 20 минути, а това не се губи от операция на менискуса. Луис е добра опция за нас, дори да не е 100% готов за игра. Самото му присъствие ще бъде огромен тласък за отбора", обясни Табарес.

В другата среща от групата Коста Рика ще се бори да затвърди първото си място срещу Англия, която вече отпадна и селекционерът Рой Ходжсън ще даде шанс на най-младите си играчи. Тимът от Централна Америка е с 6 точки и три гола аванс пред Италия и четири спрямо Уругвай, което до голяма степен му подсигурява лидерската позиция. Началният час на срещата също е 19.00.

Програмата за вторник включва и последните мачове от група C. Осигурилият си място на осминафиналите състав на Колумбия е начело с 6 точки и среща Япония, която е с една и ще преследва задължителна победа. Азиатците ще се надяват Гърция (1 т.) да вкара първия си гол на мондиала и да постигне успех срещу Кот д‘Ивоар (3 т.). Африканците все пак са фаворити за второто място, като равенство с Гърция и очаквана победа за Колумбия ще им бъдат достатъчни да го заемат окончателно. И двата мача започват в 23.00 часа.

dnevnik.bg