Германия и САЩ имат нужда само от точка в двубоя помежду си тази вечер, за да се класират на осминафиналите от световното първенство в Бразилия.

Въпреки топлата си връзка селекционерите Йоахим Льов и Юрген Клинсман са категорични, че удобното за тях равенство е невъзможно и ще се борят единствено за победа в решителния сблъсък от група G.

Бундестимът оглавява класирането с 4 точки, колкото имат и американците, но е с по-добра голова разлика. Гана и Португалия са с по една точка и освен от себе си, те ще зависят и от резултата в Ресифе.

Льов бе асистент на треньора на Щатите, когато той изведе Германия до полуфинал на световното първенство през 2006 г. В отбора му все още има петима футболисти от онзи състав.

Приятелството между двамата върна спомените за "Срама от Хихон", когато на световното през 1982 г. Германия стига до съседско 1:0 с Австрия и двата тима изхвърлят Алжир.

"Днес онзи мач не означава нищо за моите футболисти. Повечето от тях дори не са били родени тогава. В днешно време е трудно да разберем случилото се в онази среща. Не знаем как точно се е станало, но това не е на дневен ред между мен и Юрген. Ще излезем на терена за победа, не за равен. Когато искаш хикс, не се получава. Целта ни е победа", каза Льов.

Той все пак призна, че му е малко странно да излезе срещу Клинсман в официален мач. "И все пак за мен това е двубой срещу друг национален отбор, също като срещу всеки друг съперник. Тази среща обаче е решителна. С Юрген сме приятели, но това няма да се отрази на мача. И двамата сме много амбициозни и искаме победата. Четох в медиите за "пакт за ненападение", няма такова нещо. Ще излезем на терена и ще рискуваме с офанзивна игра", допълни германецът. От своя страна Клинсман, който помогна на страната си да стане световен шампион през 1990 г., настоя, че настоящият му отбор не е аутсайдер.

"Свършихме страшно много работа, подготвихме се много детайлно и някои хора може да са изненадани от резултатите ни, но ние не сме. Не сме аутсайдери в турнира и всеки мой играч иска да бъде на терена за двубои като предстоящия. Ще заложим всичко. Ще подходим с решителност и агресия, защото искаме да се противопоставим на Германия", каза Клинсман.

Според него е по-важно развиващият се отбор на САЩ да спечели точка за себе си и да намери място сред последните 16 на мондиала, отколкото той да се доказва срещу бившия си тим.

"Лично аз нямам какво да доказвам. Наслаждавах се на работата си с Германия и онази турбулентна година в "Байерн", но сега мислите ми са насочени към предстоящия мач. Семейството ми ще бъде разделено между предпочитанията си за Германия и САЩ, но това е част от играта. Затова футболът е красив и се надявам всички да му се насладим", завърши Клинсман.

Мачовете САЩ - Германия и Португалия - Гана ще започнат в 19.00 часа, а ако Бундестимът спечели групата по ирония на съдбата има голяма вероятност да се изправи срещу Алжир на осминафиналите.

Африканците заемат второто място в група H зад осигурилия си място в директните елиминации тим на Белгия. От 21.00 часа те ще излязат срещу Русия в директен спор за класиране на осминафиналите. "Сборная" има само една точка в актива си и ще преследва задължителна победа, докато Алжир ще продължи напред и при равенство.

В същото време Белгия ще играе с Южна Корея, която също има само точка и чисто теоретични шансове да продължи напред в турнира.

dnevnik.bg