Отборът на Холандия се класира за 1/4-финалите на Световното първенство по изключително драматичен начин, след като два гола в последните 8 минути на мача донесоха успеха с 2:1 над Мексико.

"Лалетата" бяха на броени минути от това да приключат с Мондиала още днес, като Мексико продължи с изключително стабилната си игра, но не издържа в края. На Естадио Кастелао във Форталеза северноамериканците контролираха играта през първата част и опитаха шанса си с няколко далечни изстрела, но Силесен се намеси, когато трябваше. Малко преди края на първата част холандците имаха основателни претенции за дузпа, след като Ариен Робен на два пъти бе фаулиран в наказателното поле, но реферът Педро Проенса даде знак играта да продължи.

Три минути след почивката мексиканците нанесоха своя удар чрез Джовани Дос Сантос, който се разписа с точен изстрел от далечно разстояние. В оставащото време Холандия натисна, но техните съперници се отбраняваха много добре. Гийермо Очоа се отчете с ново добро спасяване след удар на Рон Влаар, но в 88-та минута бе безпомощен при прецизния изстрел на Уесли Снайдер от границата на наказателното поле.

"Лалетата" продължиха с атаките в оставащите минути и в 93-та Робен бе препънат от Рафаел Маркес в наказателното поле, а Клаас Ян Хунтелаар реализира отсъдената дузпа, за да изпрати своя тима напред. По този начин Мексико отпадна за шести пореден път на осминафинал на Световно първенство, докато Холандия ще чака да разбере своя противник на 1/4-финалите - Коста Рика или Гърция. /БГНЕС