Коста Рика написа златна страница във футболната си история, след като победи Гърция след дузпи с 5:3 (1:1 в редовното време и продълженията) и се класира за 1/4-финалите на Световното първенство в Бразилия.

Малката карибска държава за първи път в историята си стига до тази фаза на Мондиал, а днешният подвиг на костариканците е още по-голям, като се има предвид, че те завършиха мача с 10 човека.

Двубоят на Арена Пернамбуко в Ресифе очаквано не предложи нищо атрактивно за зрителите, като единственият шанс през първото полувреме се отвори пред Димитрис Салпингидис, но Кейлор Навас спаси изстрела му от близко разстояние.

Малко след почивката Коста Рика нанесе своя удар чрез своя капитан Брайън Руис, който се разписа с точен изстрел по земя от границата на наказателното поле. В 66-та минута Оскар Дуарте получи втори жълт картон и бе изгонен, което даде надежди на гърците, а те за пореден път показаха характер и успяха да изравнят в 91-та минута, когато Папастатопулос преодоля Навас.

В двете продължения Гърция имаше предимство и търсеше гола, но така и не успя да вкара и се стигна до дузпи. При тях нападателят на "елините" Теофанис Гекас направи единствения пропуск, докато костариканците вкараха и петте си дузпи и по този начин стигнаха до крайния успех.

По този начин Коста Рика продължи приказката си на Световното първенство и се класира за 1/4-финалите, където ще се изправи срещу Холандия. /БГНЕС