Два от водещите европейски отбори - Франция и Германия, започват участието си в същинската част на световното първенство. В първите си срещи от фазата на преките елиминации двата състава имат  поне на теория лесно изпълнима задача.

Французите излизат срещу Нигерия в 19.00 часа българско време. Четири часа по-късно е другият евро-африкански двубой, в който Германия среща Алжир.

Ранният час (13.00 часа в Бразилия) притеснява селекционера на "петлите" Дидие Дешан. "По това време на деня жегата е непоносима. Нигерийците със сигурност са свикнали повече от нас с такива условия. Това може да се отрази на ритъма на мача", каза Дешан.

"Не мога да знам как ще реагира организмът на всеки отделен играч. Видях, че бразилци и чилийци приключиха мача изключително уморени", добави той.

Според Дешан във фазата на преките елиминации е важно отборът да използва всяка възможност. Подготовката на французите за мача включва разиграването на различни варианти. "На тренировка повечето от играчите изпълняват дузпи много добре. Но това не се брои, защото на стадиона след 120 минути игра, пред многобройна публика е съвсем различно", допълни Дешан. Под въпрос за срещата е защитникът Мамаду Сако, който лекува мускулна контузия.

За нигерийците успехът срещу Франция е национална кауза. Полузащитникът Джон Оби Микел смята, че евентуална победа може да обедини страната. "Тук сме, за да вършим нашата работа. Случващото се там (напрежението в Нигерия) не трябва да ни влияе. Футболът може да обедини абсолютно всички в Нигерия. Докато печелим, играта може да действа обединително за всички в страната", заяви Микел. Селекционерът Стивън Кеши също вярва, че футболът ще помогне за това напрежението в страната да спадне.

Германците по традиция са в ролята на фаворит. Там селекционерът на бундестима Йоахим Льов очаква хубава атмосфера.

Жером Боатенг е готов за игра, но още не се знае дали той ще е на терена срещу Алжир. "Физическото им състояние добро. Те тренират пълноценно и са здрави. Надявам се да могат да покажат качествата си на терена. Способни са да играят още от самото начало", каза специалистът за Бастиан Швайнщайгер и Сами Кедира.

Селекционерът на Алжир Вахид Халилходжич заяви, че отборът му има силите да се представи добре срещу Германия. "Те са невероятен отбор. Ще бъде много сложно за нас. Ние сме малък Алжир срещу голяма Германия. Надявам се, че бразилците фенове да застанат зад нас. Знам, че бразилците обичат техничен футбол и ние можем да направим това",каза той.

dnevnik.bg