"Ботев" (Пловдив) и "Литекс" ще поставят началото на българското участие в евротурнирите през новия сезон с днешните си мачове от първия квалификационен кръг на Лига Европа.

И двата състава влизат като твърди фаворити в първите си официални срещи под ръководството на своите нови треньори, които ще имат възможността да направят успешен дебют срещу скромни и непретенциозни съперници.

Любослав Пенев ще изведе "Ботев" срещу пълните аматьори от "Либертас" (Сан Марино) от 19.45 часа на стадион "Лазур" в Бургас. Основната грижа на пловдивчани са свързани с финансовата несигурност на клуба, който премина на икономичен режим.

"Канарчетата" дори не картотекираха най-добрите си нападатели Ферибори Доре, Юнес Хамза и Вандер Виейра за мачовете с "Либертас", а полузащитникът Абел Анисе бе продаден на "Литекс".

Пенев потвърди сделката с шампионите в деня преди мача с тима от Сан Марино, както и наличието на напрежение сред неговите футболисти. Той намери различни оправдания за отсъствието на Доре и Хамза, които също са спрягани за трансфери.

"Няма нищо конкретно за тях. Доре не е с изрядни документи, а Хамза не се чувства готов за утрешния мач. Няма да карам никого да играе насила. И физически, и психически не са готови да попаднат в групата за мача. "Ботев" има и други футболисти", обясни Пенев.

В сряда клубът обяви, че е преподписал с капитана Иван Цветков до лятото на 2015 г. Треньорът обаче призна, че няма как да работи по селекцията на отбора заради липсата на средства и опита да върне темата към важния мач в четвъртък. "Интересуваме само предстоящата среща, а играем добре и да спечелим. Най-добре ще е да направим вторият мач протоколен", каза Пенев.

Букмейкърът Sportingbet оценява шансовете за успех на "Ботев" на 1.05, докато тези на "Либертас" са с коефициент 17.00. Наставникът на пловдивчани бе категоричен, че няма да има подценяване срещу аматьорите от страна на неговите възпитаници. "Може по-скоро да бъдат леко разсеяни. Има напрежение. Всичките футболисти трябва да мислят, да се борят и да покажат способностите си на терена", завърши Пенев.

Малко по-рано "Литекс" ще излезе с далеч по-малко проблеми срещу пълния дебютант в евротурнирите "Верис". Срещата в Молдова е от 17.30 часа и ще бъде първа за новия треньор Красимир Балъков.

Според бившия национал, основната заплаха от скромния съперник ще бъде амбицията и мотивацията за доказване. Той очаква от своите футболисти да постигнат добър резултат в гостуването си.

"Противникът ни може да не е познат като име, но ние се информирахме доста добре. За три години е стигнал от трета дивизия до класиране за европейските турнири. Не може да бъде подценяван. Подготвени сме добре, за да се приберем, ако не с победа, то с нужния резултат, който да ни даде спокойствие", обясни Балъков.

Sportingbet дава категорично предимство на ловчанлии с коефициент 1.40, докато възможността за успех на "Верис" е оценена на 6.00. Вторите срещи на "Ботев" и "Литекс" са следващия четвъртък, 10 юли.

dnevnik.bg