Бразилия и Колумбия до голяма степен очаквано достигнаха до четвъртфиналите на световното първенство. Но докато колумбийците го направиха с убедителна игра и комфортна победа в осминафинала срещу Уругвай, бразилците трябваше да минат през ада, преди да отстранят Чили след изпълнение на дузпи.

Отборът на Хосе Пекерман впечатлява с атрактивен и резултатен, а отборът на Луис Фелипе Сколари разочарова в досегашните си мачове. Домакините бяха на няколко сантиметра от отпадането, но все пак продължават напред и остават големия фаворит за титлата, въпреки големите критики към тях и големите похвали към съперника. 

"Ние сме подвластни на мисията, че трябва да сме шампиони. Ако обещаеш нещо, трябва да го изпълниш. Това правеха играчите ми. Остават ни още три мача, за да видим дали можем да стигнем рая", заяви Сколари след мача с Чили.

Букмейкърите също отдават предимство на Бразилия. Залози за победа на домакините се приемат в Sportingbet при коефициент 1.75, докато шансовете на колумбийците са оценени с 4.50, а равенството - с 3.60. 

Колумбия обаче е вдъхновена от изключителното представяне на Хамес Родригес, който е голямата звезда от началото на мондиала. Той води в класирането при голмайсторите с пет попадения, като се разписа във всеки един от досегашните четири мача, а освен това има на сметката си две асистенции.

"Знаем, че сме силен отбор. На това световно първенство показахме, че трудно можем да бъдем победени. Ще видим докъде ще стигнем, но се надявам да е възможно най-далеч", коментира треньорът Пекерман.

64-годишният специалист заяви, че в дългата си треньорска кариера е виждал няколко изключителни играчи и Хамес Родригес е един от тях.

"Той няма проблеми да поеме отговорност и разполага с всички качества, за да бъде един от най-добрите. Много се радвам за него и нямам съмнение, че това световно първенство ще бъде световното първенство на Хамес Родригес", каза той.

Според него в предстоящия мач срещу Бразилия няма да има фаворит. "Със сигурност ни очаква страхотен мач, защото и двата отбора разполагат с играчи, които могат да играят добър футбол. След тази трудна победа (срещу Чили) увереността им със сигурност се е повишила. Ще бъде трудно, защото Бразилия ще бъде в оптимална форма. Имаме респект към съперника, но не можем да говорим за фаворит в този мач. Колумбия играе солидно, но Бразилия има качествата да ни затрудни", добави треньорът.

Героят на Колумбия Родригес заяви, че е щастлив от първото си световно първенство, но "иска още повече".

"Щастлив съм, защото творим история, но най-трудното тепърва предстои. Както всеки футболист, винаги съм мечтал да играя на световно първенство. Радвам се, че съм тук и искам още повече. Сега ни предстои мач с Бразилия. Ще направим всичко по силите си, за да постигнем нова победа. Знаем, че няма да бъде лесно, защото бразилците са много опасен противник", добави халфът на "Монако". 

Първият четвъртфинален мач на световното започва в 23.00 часа на "Ещадио Кастелао". Вторият двубой, който противопоставя Германия и Франция е в 19.00 часа на стадион "Маракана".

dnevnik.bg